OBOS Damallsvenskan i fotboll

Jonsdottir om otäcka bilderna: ”Jag var så rädd”

Av: 

Anna Rydén

FOTBOLL

KRISTIANSTAD. När supertalangen Sveindis Jane Jonsdottir, 19 år, låg och skrek i gräset på Visma Arena trodde hon att säsongen var över.

– Det enda jag kommer ihåg är att jag faller ner i gräset och känner något jättekonstigt i knäet. Jag blev framförallt rädd.

Den 19-åriga stjärnan kliver in på arenan i Kristianstad med ett leende. Knäskadan märks nästan inte av alls. Hon haltar ytterst lätt.

– Det går riktigt bra. Jag var hos fysion idag och han var imponerad över vad jag kunde göra redan så det går riktigt bra, säger isländskan. 

Det var i bortamatchen mot Växjö för en vecka sen som Kristianstads isländska anfallare fastnade med foten i hybridgräset. Bilderna, och skriket, fick alla att befara det värsta.

– Jag var så rädd. Jag fick höra från andra att det inte såg bra ut. Sen såg jag videon igen och det såg inte alls bra ut. Så det hjälpte inte att se den, men jag lyssnade inte för jag har hört vad folk har sagt om skriket. Det ville jag inte höra. Jag kanske skrek lite extra ute på planen men det var min första reaktion.

Jonsdottir, som är på lån i Kristianstad från den tyska storklubben Wolfsburg, har imponerat stort under säsongsinledningen. Efter två mål på de inledande två matcherna utsågs hon till månadens spelare i april.

”Alla trodde det var korsbandet”

Men när hon låg där i gräset på Visma Arena så trodde hon att säsongen var över. Att hon inte skulle kunna spela mer i år.

– Det enda jag kommer ihåg är att jag faller ner i gräset och känner något jättekonstigt i knäet, säger hon och fortsätter:

– Alla trodde det var korsbandet. Läkare också. 

Efter att ha blivit utburen på bår väntade några tunga dagar. Beskedet kring vad det var för skada dröjde nämligen några dagar.

– Det var jobbigt men jag kände att det blev bättre och bättre timme för timme. Så jag tänkte att det kan inte vara korsbandet. Det måste kännas mer än så här. 

Då kom tårarna

Och det hade hon rätt i. Hos läkaren fick hon glädjebeskedet. Även om hon själv inte riktigt var med på vad som hade hänt.

– Fysioterapeuten fick åka med. Det enda jag hörde var att det inte var korsbandet sen minns jag inte mer. Hon fick berätta allt för Beta (Elisabet Gunnarsdottir reds. anm.). Jag blev verkligen glad. Det kom några tårar.

Hennes lagkamrater var mitt i en träning när tränare Elisabet Gunnarsdottir fick veta.

– Alla firade som om vi hade gjort mål eller vunnit VM eller någonting. Av förklarliga skäl – hon har varit otroligt bra här första tre omgångarna och veta att vi får tillbaka henne innan uppehållet det är skönt, säger Gunnarsdottir.

”Hela Island visste”

Kristianstadtränaren var 95 procent säker på att det var korsbandet som var av.

– Det var inte så att jag väntade på någon positiv nyhet. Men det roliga var att det var den isländska förbundskaptenen hade skickat till mig ”så korsbandet är inte av?” Och det ser jag mitt i träningen. Ett sms. Och jag tänkte bara hur fan vet han om det?  Då hade Sveindis pappa skrivit på Facebook. Två minuter efter att hon hade fått beskedet så ringde hon sin pappa och han la ut det på Facebook och hela Island visste om det innan vi visste om det. 

Allt handlade om en mindre skada på knäskålen och Kristianstad hoppas ha stjärnan tillbaka i samband med landslagsuppehållet i juni.

– När jag är tillbaka så ska jag bara fortsätta göra det jag gör bäst. Spela med laget, vinna matcher och så hoppas jag göra mål och lite assist, säger Jonsdottir.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Anna Anvegård om hjärnskakningen: ”Maximal otur”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Kristianstads DFF