Marek Hamsik

Rydström: ”Jag tror att Hamsik avskyr det”

Obesegrade Kalmar tar emot IFK Göteborg på Guldfågeln

Av: 

Robert Laul

Marek Hamsik.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Efter fem omgångar är Kalmar FF allsvenskans enda obesegrade lag.

Närmast att försöka spräcka förlustnollan: IFK Göteborg med storstjärnan Marek Hamsik.

– För oss är nyckeln det vi hittills varit så bra på – det kollektiva försvarsspelet där vi springer, säger tränaren Henrik Rydström.

Den sena 2–2-kvitteringen mot Elfsborg innebar femte raka Kalmar-matchen utan förlust och en fjärdeplats i tabellen. Utöver inledningen av båda halvlekarna är Henrik Rydström tillfreds med prestationen.

– Elfsborg är en tuff uppgift, i synnerhet i Borås. Men vi är spelförande i stora delar av matchen och jag är väldigt nöjd med hur spelarna hanterar stunder i matchen då det inte riktigt går vår väg, säger han.

Ju längre man är obesegrad, desto närmre kommer man första förlusten – eller?

– Så är det kanske, men det är nog också så att man under en period fram till dess stärks för varje bra insats, för varje poäng man tar., säger Henrik Rydström.

Hamsik mot storform?

På onsdag väntar IFK Göteborg hemma på Guldfågeln arena. Blåvitt som också kvitterade sent i derbyt mot Häcken (1–1). Storstjärnan Marek Hamsik gjorde sin hittills bästa insats i allsvenskan – frågan är hur orolig Henrik Rydström är att mittfältaren ska pricka storformen just i Kalmar, just på onsdag?

– Jag tror de flesta allsvenska lagen hade önskat att ha Hamsik i sitt lag. Han skänker ett lugn till sin omgivning och även om han inte varit spektakulär så gillar jag många av hans aktioner. Han är finurlig och kreativ i nästan allt han gör.

– Men Blåvitt har flera skickliga spelare. Fokuserar vi enbart på Hamsik blir någon annan över, säger Henrik Rydström.

I Göteborgsderbyt blev Marek Hamsik synbart irriterad på att Häcken skavde på honom ett par gånger. Ett sätt att få honom ur balans som Kalmar tänker utnyttja?

Henrik Rydström.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

”Avskyr att inte ha bollen”

– Inte genom att skava i alla fall. Det skulle väl i så fall vara om han inte får tag i bollen. Spelskickliga spelare brukar avsky att inte få ha den, säger Henrik Rydström.

Något som stuckit ut med Hamsik hittills är hans noggrannhet i passningsspelet, vilket även Henrik Rydström var känd för under sin tid som spelare.

Har Hamsik den mest koncentrerade, femmetersbredsidan allsvenskan sett sedan du själv var aktiv?

– (skratt) Nja, jag håller nog ändå Anders Svenssons bredsida som snäppet vassare. Jag var topp tre i Skandinavien på min tid, säger Henrik Rydström.

IFK Göteborg ligger just nu på en tiondeplats i tabellen, tre poäng efter Kalmar. Med andra ord väntar en så kallad ”sexpoängsmatch”.

– Roland Nilsson har ett väldigt fint lag som han basar över. Det finns tjurskallar, finlirare, ungtuppar och erfarna gubbar i en salig blandning, säger Henrik Rydström.

Så hur många i Blåvitt hade tagit en starttröja i Kalmar idag?

– Jag är väldigt nöjd med min trupp, jag vill inte byta ut någon, säger Henrik Rydström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska panelen omgång 5: ”Seriens bästa anfallare”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Marek Hamsik

Henrik Rydström

Kalmar FF

IFK Göteborg

Allsvenskan i fotboll

Fotboll