Stoppade Granqvist från att svara på frågan

”Vi hanterar inte den här”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

MILANO. Dagen innan herrlandslagets viktigaste match under Janne Anderssons ledning gick damlandslaget ut och meddelade att de tänker bojkotta fotbollsgalan innan de fått klart sitt nya avtal med Svenska fotbollförbundet.

Herrlandslagets lagkapten Andreas Granqvist har tidigare fått frågan om damernas förhandling – och kritik för hur han då hanterade svaret.

På söndagen valde förbundet att helt stoppa lagkaptenen från att svara.

Andreas Granqvist.
Foto: TT
Andreas Granqvist.

Innan Sveriges match mot Nederländerna i oktober fick Andreas Granqvist frågan om de svenska herrarna var beredda att, likt Norge gjort, dumpa sina löner för att höja damernas.

– Just nu har vi inte haft frågan uppe. Jag har haft lite kontakt med Håkan (Sjöstrand, generalsekreterare) och vet att de har en förhandling där de hoppas komma överens. Vårt avtal går också ut snart men vi har inte börjat förhandla, sa Granqvist då.

”Var inte aktuellt”

Ett svar som kritiserats av bland annat Jesper Fundberg, idrotts- och maskulinitetsforskare som jobbat med Svenska fotbollförbundet kring frågor om jämställdhet.

– När den frågan skulle besvaras av Sveriges lagkapten var det inte aktuellt att diskutera det just nu i Sverige. Jag vet ju inte riktigt men man kan ju ana att resursfördelningen är till herrarnas fördel i dag. Varje händelse för sig som de här kan förklaras som enskild om man vill men sätter man ihop dem blir det ett mönster och där tror jag SvFF måste ta ett samlat grepp. Men då blir det också jobbigt, sa Fundberg till Sportbladet i slutet av oktober.

”Tänker inte hantera den”

På söndagen blev frågan återigen brännhet efter att damlandslaget gått ut och meddelat att de bojkottar fotbollsgalan innan ett nytt avtal med förbundet är på plats. Den här gången fick dock varken Andreas Granqvist eller förbundskapten Janne Andersson, på presskonferensen inför måndagens VM-kvalplayoff mot Italien, chansen att svara på hur de ser på den nya krisen hos fotbollsförbundet.

– Den frågan tänker vi inte hantera på den här presskonferensen, bröt presschefen Niklas Bodell in.

Efteråt var landslagschef Lasse Richt också rejält irriterad över att frågan kommit upp nu.

– Det är respektlöst, sa landslagschefen enligt Fotbollskanalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.