”Nu satsar vi på ett tredje raka SM-guld”

avTT

Publicerad:
1 av 3 | Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR ÅN

För andra året i rad fick Linköping lyfta Kronprinsessan Victorias pokal.

Kommer östgötskorna att ta över titeln som svensk fotbolls dominant?

– Vi satsar på ett tredje raka guld, säger klubbdirektören Maria Hagström.

Klubbens andra raka SM-guld – och det tredje totalt – säkrade Linköping redan i den tredje sista omgången av allsvenskan via 0–0 borta mot Kvarnsveden. Östgötskorna fick dock inte ta emot guldmedaljerna och lyfta Kronprinsessan Victorias pokal på hemmaplan i förra omgången mot Eskilstuna, utan fick vänta till efter säsongens sista allsvenska borta mot nykomlingen Limhamn Bunkeflo (LB07) inför 321 åskådare.

– Vi har haft ett riktigt bra lag i år. Vi har en vinnarkultur i laget och vi har tagit en match i taget och gjort det riktigt bra, säger klubbdirektören Maria Hagström när hon ger en förklaring till varför Linköping vann allsvenskan även i år.

Succéartade nyförvärv

Efter fjolårets guld brandskattades laget på flera nyckelspelare. De offensiva krafterna Pernille Harder, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö lämnade, medan försvararna Magdalena Eriksson och Jessica Samuelsson försvann i somras. Å andra sidan återvände landslagsstjärnan Kosovare Asllani till klubben i somras och nyförvärven Marija Banusic (elva mål) och Lina Hurtig (fem) har producerat framåt.

– Vi tappade många och då var det tungt, men vi har fått in många nya bra spelare. Det finns en vinnarkultur i laget som gör att de har kommit in snabbt och levererat direkt, säger Hagström.

De kan lämna LFC

Det finns en risk att Linköping tappar ytterligare spelare till nästa säsong. Exempelvis sitter tunga namn som landslagsbacken Jonna Andersson, försvararen Tove Almqvist, anfallaren Kristine Minde (sju mål i år) och mittfältaren Claudia Neto på utgående kontrakt. Detsamma gäller försvararen Lisa Lantz och reservmålvakten Matilda Haglund.

– Vi vill behålla dem såklart. Vi har haft viktiga matcher det sista i allsvenskan och Champions League, och vi har inte riktigt landat i diskussionerna ännu, säger Hagström.

Hur ska ni arbeta för att ta ett tredje raka SM-guld?

– Det är bara att kämpa på och jobba vidare på samma sätt. Vi har en bra struktur. Sedan kommer det självklart att bli tufft, men självklart satsar vi på ett tredje raka guld, säger Hagström.

Kosovare Asllani var inte på plats för att ta emot sin medalj eftersom landslagsstjärnan är sjuk. Precis som senast mot Eskilstuna (0–6-förlust) valde tränaren Kim Björkegren att vila en rad nyckelspelare mot LB07 med tanke på returen i Champions League-åttondelsfinalen hemma mot Sparta Prag på onsdag. Nykomlingen, som slutar nia, var långa stunder det bättre laget, men i den 80:e minuten nickade Lisa Lantz in segermålet för Linköping.

Publicerad: