Hammarbyspelarens nya dröm: ”Vill vara en jäkligt bra agent”

Foto: Bildbyrån
Elena Sadiku

avSimon Norberg

FOTBOLL

Hon genomled en livskris när hon i somras slet av korsbandet för tredje gången.

Trots att Elena Sadiku, 24, är sjukskriven har hon hittat nya mål.

– Det skulle vara en dröm att bli den första kvinnliga agenten som har både damer och herrar, säger hon.

I juni i år slet Elena Sadiku sönder korsbandet i vänsterknäet för tredje gången, i derbymatchen mot Djurgården. Dessutom skadade hon även menisken. Då misströstade Hammarbyspelaren för att fotbollskarriären kunde vara över och genomled en mörk tid.

Efter att ha fått en svår infektion i såret efter titthålsoperationen fick hon genomgå sju operationer under knappt tre veckor på sjukhuset.

– Att spela fotboll håller jag inte på med just nu. Istället har jag börjat jobba med min tidigare agent på Neverland Management och sköter främst dialogen med damspelare och nya klienter. Bland annat – dessutom hjälper jag till i akademin som Hammarby startat. Jag kallar mig själv för spelarutvecklare och tycker det är intressant att jobba nära spelarna och göra mycket för att de ska uppnå sina drömmar. Fostra de till A-lagspelare helt enkelt. Det ska bli kul att lära känna nya spelare via agenturen och hjälpa till att skapa kontakter, berättar Elena Sadiku för Sportbladet.

”Utveckla vår agentur”

Så när den danska stjärnan Nadia Nadim, 29, och nu senast Julia Spetsmark, 28, skrev på för den engelska storklubben Manchester City stoltserade de på bild tillsammans med agenten Michael Kallbäck.

Men med i processen i rollen som damfotbollsansvarig i Kallbäcks agentur fanns även Elena Sadiku.

– Jag är en sån person som hittar något nytt att göra fastän det varit sjukt mörkt i sommar. Det är Michael, min tidigare agent som hjälpt mig in i agenturen. Tack vare all stöd och support från mina medmänniskor som jag har kunnat skapa nya mål och nya drömmar.

Vad har du gjort i agenturen hittills?

– Jag har inte gjort jättemycket, Michael har skött övergångarna. Min uppgift just nu är att utveckla vår agentur kring damsidan, hjälpa spelare som vill framåt och vill vara stora framträdande spelare. De övergångarna är inte enkla att göra. Men det är inte så att jag gjort övergångarna, jag hjälper honom bara just nu.

Vill vara kvar i Hammarby

Men du vill bli agent?
– Ja absolut. Michael är min mentor och han kommer väl hjälpa mig att bli ännu bättre än honom, haha. Det skulle vara en dröm att vara en sjukt duktig agent och bli den första kvinnliga agenten som har både herrar och damer. Det skulle vara sjukt kul. Men steget är så stort och jag är så ny i allt det här. Att jag har så mycket att tänka på med rehab och mitt välmående, gör att jag inte kan gå in 100 procent som jag vill göra. Jag är ju fortfarande sjukskriven.

Att den egna fotbollskarriären för närvarande ligger på is innebär inte att Sadiku gett upp. Hon medger att det är en lång väg att vandra för att komma tillbaka, men trots att 24-åringens kontrakt går ut, vill hon gärna vara kvar i klubben. Parterna har dock inte inlett några samtal ännu.

– Ska jag vara helt ärlig så är det riktigt långt borta. Oddsen är emot mig. Jag har ännu inte gjort korsbandsoperationen och har två operationer som väntar, så jag är inte så jätteexalterad på att göra det. Jag ska sätta mig ner och prata med Olof (Unogård, tränare Hammarby). Det skulle betyda mycket för mig att vara kvar. Får jag inte förlängt av Hammarby så kommer ingen annan klubb heller vilja hjälpa mig med rehaben med tanke på alla mina skador.

ARTIKELN HANDLAR OM