Efter kvalfiaskot – Norge söker egen Granqvist

avFilip Durefelt

Foto: AP TT

Norge misslyckades med att ta sig till fotbolls-VM.

Nu menar Norges assisterande förbundskapten att man behöver en spelare som Andreas Granqvist för att lyckas i framtida kval.

Lars Lagerbäck tog över som förbundskapten för Norge i februari det här året. Redan då var Norge illa ute i VM-kvalet, och inte ens Lagerbäck lyckades få laget på rätt köl och knipa en plats i Ryssland nästa sommar.

Medan Norge misslyckades i kvalet tog sig Sverige, Danmark och Island till VM. Per Joar Hansen, som är assisterande förbundskapten för det norska laget, menar att övriga nordiska länders kvalsuccé bör vändas till något positivt.

– Vi måste använda det som inspiration och gratulera Sverige, Danmark och framförallt Island till framgångarna. Vi måste hävda oss individuellt och kollektivt. Tar alla ett kliv kommer vi vara på en högre nivå 2018, säger han till Nettavisen.

Vill ha fler ledare

Hansen pekar ut en viss spelartyp som extra viktig för att Norge ska lyckas i framtida kval. En sådan som Sveriges lagkapten Andreas Granqvist, som hyllats stort efter succén i playoff-matcherna mot Italien.

– Vi måste få fram fler spelare som tar plats i sina lag i Europa och inte bara är en del av laget, utan en viktig spelare. En spelare med hög status. Vi vill också ha fler ledare, som Sveriges Granqvist som är kapten i Krasnodar. Det skulle göra landslaget bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM