Sexismen i svensk fotboll

Spelaren berättar: Det kanske har hänt

Pekas ut som en av männen bakom penisbilderna

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

En välmeriterad före detta svensk landslagsspelare pekas i Expressen ut som en av spelarna som ska ha skickat penisbilder till Svenska fotbollförbundets Gunilla Axén.

Spelaren kan för tidningen inte heller försäkra att det inte är han.

– Om det nu är så illa att det är jag som har gjort det så måste jag ju stå för det naturligtvis. Det är inte meningen att en massa andra ska bli misstänkliggjorda om det är jag som har gjort fel, säger spelaren.

Det var i lördags som Gunilla Axén i Sportbladet avslöjade att hon fått penisbilder skickade till sig från tre före detta landslagsspelare under sin nästan 17 år långa tjänstgöring på Svenska fotbollförbundet. Förbundet valde efter vittnesmålet att starta en intern utredning och där pekas nu en välmeriterad före detta landslagsspelare ut, skriver Expressen.

– Just nu pågår samtal med berörda parter, och vi reder ut vad förbundet gjort och inte gjort. Vad som framkommit vill jag inte gå ut med. Vi får helt enkelt återkomma kring det, säger fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette till TT.

”Det kanske har hänt”

Spelaren säger till tidningen att han inte minns om han gjort det han nu anklagas för men säger sig inte heller kunna avfärda det.

– Det kanske har hänt... Jag kan varken säga bu eller bä. Det är djupt beklagligt om det har hänt och hon tog illa upp. För hon är en så trevlig tjej att det skulle vara för jävligt i såna fall, säger spelaren till Expressen och fortsätter senare:

– Om det nu är så illa att det är jag som har gjort det så måste jag ju stå för det naturligtvis. Det är inte meningen att en massa andra ska bli misstänkliggjorda om det är jag som har gjort fel.

”Bra att han kliver fram”

Gunilla Axén säger till Expressen att hon välkomnar uttalandena från spelaren, inte minst efter den skepsis hon själv mötts av från förbundets tidigare ordförande Lars-Åke Lagrell.

– Det är bra att han kliver fram och att det kommer upp till ytan. Samtidigt får jag en slags upprättelse att jag inte ljuger som Lars-Åke Lagrell påstår, att det finns en sanning i det jag har sagt.

Sportbladet kunde på onsdagen avslöja att ytterligare två kvinnor fått penisbilder skickade till sig från spelare aktiva i det svenska fotbollslandslaget under de senaste tio åren. Det beklagas av Svenska fotbollförbundets nuvarande ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Det är lika oacceptabelt oavsett händelse naturligtvis. Det är minst sagt anmärkningsvärt och vi kan bara rekommendera de här kvinnorna att anmäla det så att det får ha sin gång. Det är klart att det inte är acceptabelt och vi fördömer ju det här å det kraftfullaste och utgår från att den här debatten som varit nu i närtid förhoppningsvis också får människor att tänka till lite innan man gör den här typen av aktiviteter.

”Handlar väl om tre spelare?”

Sportbladet var under torsdagen i kontakt med den utpekade spelaren.

– Jag vill inte prata om det här just nu, det känns inte speciellt bra.

Har du skickat bilderna?

– Jag vet inte. Det handlar väl om tre spelare?

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Tipsa | Aftonbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportkvinnornas protest mot sexismen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexismen i svensk fotboll

Svenska fotbollförbundet

Fotboll

SvFF, Svenska fotbollförbundet

Gunilla Axén