Flinck: Därför har MFF en unik särställning just nu

A-laget mästare och b-laget på väg upp i allsvenskan

Foto: CHRISTIAN RNBERG / BILDBYR N
FOTBOLL

MALMÖ. A-laget är svenska mästare för fjärde gången på fem år.

B-laget är på väg upp i allsvenskan.

Ex-spelarna gör succé i superettan.

I ungdomslandslagen dominerar man.

Ekonomin är överlägsen.

Har någon klubb någonsin haft en sådan särställning i svensk fotboll som MFF just nu?

Markus Rosenberg tar emot Lennart Johanssons pokal ur Zlatan Ibrahimovics händer nedanför mig när MFF på ett välregisserat och storslaget sätt knyter ihop dåtid med nutid i firandet efter matchen med en parad av klubblegendarer.

Lagkaptenen och ikonen (Rosenberg alltså) gör det för tredje gången på fyra år.

Det är Malmö FF:s fjärde guld på fem år och det femte på 2010-talet.

Klubben är allsvenskans rikaste någonsin. Ingen klubb har haft lika många miljoner i kassakistan som MFF har efter de dubbla gruppspelen i Champions League.

Blåvitt fler landslagsspelare

Visst, IFK Göteborg tog sex SM-guld på sju år 1990–96 och halva laget spelade i landslaget, för att diskutera (den retoriska) frågan i ingressen ovan.

Men ska vi prata allsvenska spelare i landslaget är det andra tider nu jämfört med för 25 år sedan. Bosmandomen hade inte fallit (eller slagit igenom), färre spelare blev utlandsproffs och det är dokumenterat svårare att ta plats i landslaget som allsvensk spelare i dag än då (fråga bara Anton Tinnerholm).

Då tycker jag att det är intressantare att titta förbi antalet landslagsspelare och antalet SM-guld på ett visst antal år, även om mycket talar för att MFF kan passera Blåvitt i det sistnämnda.

För samtidigt som MFF fortsätter dominera allsvenskan är deras b-lag på väg upp i allsvenskan.

Stommen fostrad i MFF

Om 1,5 vecka ska Trelleborgs FF kvala till högsta serien.

Man ska göra det med...

...en tränare, Patrick Winqvist, som hade tränat lag på alla nivåer i MFF:s ungdomsverksamhet i över 20 år innan han tog över ett krisande TFF i division ett 2015.

...två nyckelspelare på lån från MFF i Marko Johansson och Erik Andersson.

...en stomme fostrad i MFF.

...totalt halva truppen med förflutet i MFF.

...en målvaktstränare, Jonnie Fedel, som jobbar parallellt i MFF och TFF.

Men i superettan stannar det inte vid TFF.

När Sportbladets superettan-expert, Göran Bolin, rankade seriens 50 bästa spelare tidigare i höst var nio av dem fostrade i MFF. Bland dem hittar vi, förutom tre TFF:are, superettans assistkungar Petar Petrovic, Värnamo och Piotr Johansson, Gefle, Johan Hammar, mittback och lagkapten i Örgryte som ryktas till Häcken, Deniz Hümmet, som gjort tolv mål för Gefle, och Rawez Lawan på succélaget Dalkurds mittfält.

Totalt 25 spelare i superettan har ett förflutet i MFF.

Dominerar i landslagen

Tittar vi i MFF:s egen trupp har 10 av de 23 spelarna som fått speltid i årets allsvenska spelat ungdomsfotboll i klubben.

För ett år sedan skrev jag om hur MFF de senaste åren tagit över talangutvecklingen totalt i Skåne, ett av Sveriges starkaste fotbollsdistrikt, med sina tio akademier runt om i länet och två gymnasier inne i Malmö.

Man är också den dominerade klubben i ungdomslandslagen. I truppen till sommarens U19-EM var till exempel sex av spelarna skolade i MFF. I startelvan i det nuvarande U21-landslaget spelar fyra till vardags i MFF.

MFF har i år förmodligen den bredaste truppen i allsvenskans historia. I förra omgången åkte man upp till Uppsala och utklassade Sirius med halva ordinarie elvan borta och sju egna produkter på bänken.

Andra klubbar, eller MFF-upplagor, har haft längre guldsviter och fler landslagsspelare, men den retoriska frågan låter sig ändå ställas:

Har någon klubb någonsin haft en sådan särställning i svensk fotboll än MFF just nu?

▪▪▪

Det var rätt gulligt att se de gamla MFF-ikonerna ta selfies med Zlatan mitt på innerplan efteråt.

Roland Andersson fick knäppa bilder på såväl Krister Kristensson, en av de allra, allra största i MFF-historien, som Ingemar Erlandsson ihop med Ibrahimovic.

▪▪▪

Zlatan kom alltså, men inte Bosse Larsson – den störste MFF-legendaren av dem alla.

Klubben försökte få hit Bosse men han ville inte. I stället fick dottern Carina representera Malmös egen ”Greta Garbo”.

avJohan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM