TV-profilernas kritik: ”Gömmer undan stjärnorna”

Sverige riskerar en rekordlåg publiksiffra mot Slovenien i Nations League.

Då riktar TV-profilerna kritik mot landslagets mediastrategi.

– Man sitter på råvaran i form av intressanta, duktiga, roliga spelare och så använder man dem inte. Det är för mig obegripligt, säger Olof Lundh.

Efter tre förluster under den senaste landslagssamlingen i juni är intresset lågt för det svenska landslaget. I dagsläget har 18 500 biljetter sålts till tisdagens Nations League-match mot Slovenien och publiksiffran riskerar att bli en av de sämsta sedan 2013 när Friends Arena tog över som nationalarena. 

TV4-profilen Olof Lundh och SVT:s Johan Kücükaslan är kritiska till att landslaget inte gör mer för att lyfta intresset inför matchen.

Olof Lundh
Olof Lundh

– Det är ingen hemlighet att landslaget är svagare och iskallare än någon annan tid under Janne Andersson och att han då inte använder sina stora stjärnor mer... Trots allt gjorde Zlatan två pressträffar varenda samling ända fram till 2016. Varför skulle inte Dejan Kulusevski och de andra stora spelarna vara ute mer och prata om hur mycket de älskar landslaget? Då kan landslaget skapa intresse. Jag menar att de kan göra mycket, mycket mer och det framstår som en obegriplig mediastrategi, eller ingen mediastrategi alls som förbundet verkar ha, säger Olof Lundh.

PLUS: 20 000 spelare i Elitpojklägret – de lyckades bäst och här är hemliga betygen

Varför tror du att man inte släpper fram stjärnorna?

– Man har helt böjt sig för spelarna på ett sätt som är förvånande och jag tror att det beror på att man inte har något journalistiskt kunnande på förbundet. Naturligtvis tycker spelare att det är skönare att inte behöva ställa upp och svara på frågor, i alla fall en del. Min bild är att exempelvis Dejan Kulusevski alltid älskat att göra media. För mig är det helt obegripligt att man inte redan på måndagen matar på för att skapa buzz kring en landskamp som det inte är något intresse kring. Man sitter på råvaran i form av intressanta, duktiga, roliga spelare och profiler och så använder man dem inte.

”Missuppfattat hela grejen”

Kücükaslan är inne på samma spår. 

– Det är torsdag nu och vi har fortfarande inte fått prata med två av de största stjärnorna, Dejan Kulusevski och Alexander Isak. Jag skulle nämna Victor Lindelöf också, men jag vet ju att han gör presskonferens i morgon i och med att han är lagkapten. Jag tycker att det är konstigt när intresset för de här matcherna är svalt, säger han och fortsätter: 

– Att man gömmer undan stjärnorna i ett läge när man har sålt runt 18 000 biljetter, en rekordlåg siffra, är jättekonstigt. Hade jag varit en artist eller skådespelare och skulle sälja in en film hade det väl varit fullt naturligt att göra media för att väcka intresse, men så verkar inte förbundet resonera. De verkar ha missuppfatta hela grejen med att vi är här för att rapportera och att spelarna har massa fans och följare som vill höra vad de har att säga. Vi är inte här för vår egen skull.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Obefogad kritik

Svenska fotbollförbundets avgående presschef Jakob Kakembo Andersson tycker inte att kritiken är helt befogad. 

– Det är fem spelare som är ute och gör mixade idag, flera är möjliga startspelare. Om vi pratar kring idéen om stjärnor så hade vi Emil Forsberg första dagen, Anthony Elanga andra dagen och planen var att köra Alexander Isak under onsdagen eller i dag men han blev skadad. Vi skickar inte fram skadade spelare för intervjuer, säger han och fortsätter: 

– Jag tror att läsarna är intresserade av fler spelare än Alexander Isak och Dejan Kulusevski. Hade vi enbart gått på vad vissa journalister vill ha, så hade vi haft en rotation på fem spelare varje dag. Så vill inte vi ha det. Det handlar om att hitta ett flöde bland våra spelare. Sen ska man komma ihåg att mediadelen är en liten del av det som vi håller på med. Vi försöker pussla ihop det så bra vi kan tillsammans med marknadsföringsaktiviteter, teorier, rehab och gym. Ibland kanske vissa reportrar inte tycker att det blir optimalt, det får vi leva med. Det kan inte bli perfekt för alla.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.