Inga gripna fans – då vädjar polisen till brittiska regeringen

DOHA. Brittiska supportrar har varit lugnare än någonsin hittills under VM.

Polisens fotbollsenhet tror att alkoholförbudet spelar in – och vill att brittiska regeringen släpper alla idéer om att lätta reglerna.

– Klart att det påverkar, säger engelska supportern John som inte har något emot alkoholförbudet.

Ingen engelsk eller walesisk supporter har gripits hittills under VM i Qatar, enligt Times. Polisen har inte heller registrerat några oroligheter fans emellan.

Värre var det på Teneriffa där bråk förekom inför mötet mellan grannländerna. I klipp syns stolar kastas och knytnävar delas ut bland ett trettiotal supportrar.

Polischefen: ”Släpp alla idéer”

Mark Roberts, polischef på enheten för fotboll, tror sig veta varför.

PLUS: Wernbloom: Så här är VM-stjärnorna på planen

– Vår primära uppgift är att hålla koll på britters säkerhet. Samt att minimera risken att våra fans skapar problem för arrangören och än så länge har det inte skett några gripanden, säger polischefen till nyhetsbyrån PA.

Brittiska ministrar borde därför inte lätta på de strikta alkoholregler som gäller på arenor hemma i Storbritannien, menar Roberts.

– Jag tror att det förändrar stämningen när alkohol inte är lika närvarande. Stämningen här känns väldigt avslappnad vilket är bra, säger han.

– Regeringen borde släppa alla idéer på att återinföra alkohol på arenorna.

”Får inte visa sig full”

Försäljningen av alkohol på VM-arenorna stoppades av Qatar två dagar innan mästerskapet drog igång, något många supportrar verkar rätt okej med.

Inför Englands möte med Wales syntes rivalernas anhängare umgås med varandra på ett sätt som exempelvis inte var lika vanligt förekommande under EM förra sommaren då England ställdes mot Skottland.

Lägg därtill att inga polisingripanden har behövts.

– Ska jag säga varför det är så? Man kan absolut bli full i Qatar men inte gå runt på gatorna och visa det öppet som på andra ställen, säger Terry, engelsk supporter från Liverpool och tillägger:

– Jag har druckit fem öl innan jag kom hit, det är alldeles lagom.

England-Senegal: Allt om åttondelsfinalen i fotbolls-VM

Hot om fängelse spelar in

Han menar att Qatars strikta regelverk troligtvis också avskräcker fans från att ta ut svängarna. Flera har exempelvis vittnat om hur vakter har sagt åt dem att inte sjunga utanför arenan – om de inte vill riskera fängelse.

– Man vore ju en dåre om man motsatte sig deras regler, inflikar Terry.

John, 82, från Manchester menar att han ändå är för gammal för att dricka för mycket. Till matchen mot Wales har han inte tagit en enda öl.

– Många av de engelska killarna går lätt överstyr... Jag har faktiskt inte druckit något alls i dag och det känns hur bra som helst, säger John.

– Det är klart att det påverkar, om alla dricker. Sitter man på en pub hela dagen och dricker, då räcker det med att någon säger något litet som utlöser en jättereaktion. Som på Teneriffa.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN