Marcus Grate om ryske stjärnan: ”Inte vågat skriva till honom”

Publicerad 2022-10-12

De ryska skidåkarna är portade från att tävla internationellt.

För Marcus Grate innebär det även att kontakten med sprintstjärnan Gleb Retivykh har pausats.

– Jag har inte vågat och inte velat skriva skriva till honom, säger han.

Linn Svahn och Maja Dahlqvist har hotat med bojkott av skid-VM om ryska åkare välkomnas tillbaka.

Övriga svenska åkare framstår som enade i frågan när Sportbladet frågar om de är beredda att agera likadant.

– Det enda mänskligt rätta är att bojkotta. Om situationen ser ut som den gör just nu så finns det inte en möjlighet att ställa sig på start i alla fall, säger Marcus Grate, 25.

PLUS: Charles, 75: ”DET är bättre än gymmet”


Har du kontakt med någon rysk åkare som du är vän med?

– Jag känner Gleb Retivykh, men jag har inte vågat och inte velat skriva skriva till honom eller utsätta honom för något heller. Det är svårt att fråga honom hur han mår eller hur han ser på situationen. Man vet inte om han är avlyssnad eller inte. Vad han får säga eller inte säga och vad han sätts i för situation. Han verkar ha hållit en väldigt låg profil, så jag antar att han vill hålla det så vidare. Men det är klart, man saknar att kunna prata med honom.

”Längdskidor är inte hela världen”

Gleb Retivykh, 30, har tre bärgat tre VM-medaljer i sprint under karriären. Marcus Grate håller med om att konkurrensen i sporten försvagas av den ryska frånvaron.

– Så blir det absolut. Men längdskidor är inte hela världen. Det finns värre saker i världen än att Ryssland inte ställer upp i längdskidor, säger han.

Landslagskollegan Anton Persson:

– Fis borde hålla den linjen de haft sedan början, att man inte tillåter dem. Det är synd om de ryska åkare som drabbas som inte har något med kriget att göra. Men det är ju propaganda för Putin att använda idrotten så de ska inte få komma.

PLUS: Charles, 75: ”DET är bättre än gymmet”

Svenske landslagschefen: ”Otänkbart”

Den senaste tiden har det rapporterats om att Internationella skidförbundet Fis har övervägt att öppna upp för en rysk och belarusisk återkomst. Den 22 oktober ska Fis besluta om deras deltagande i vinter, men landslagschefen Lars Öberg ser det som otänkbart att de ändrar sig.

– Jag vet att det har spekulerats i hur det kommer bli den kommande säsongen, men min bestämda uppfattning är att det är otänkbart att Fis kommer kunna tillåta att ryska utövare deltar i världscup eller VM. Jag står helt bakom vår ordförande Karin Mattsson i den frågan, säger Öberg.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!