Här är planen som kan krossa Messis VM-drömmar

Publicerad 2017-10-10

Messis Argentina är just nu sexa i kvalgruppen och inte ens på en playoff-plats till VM 2018.

I natt spelar Argentina med kniven mot strupen borta mot Ecuador.

Vid förlust missar det stjärnspäckade landslaget VM-festen i Ryssland 2018 – och förutsättningarna kunde ha varit bättre.

Planen där Leo Messis VM-öde ska avgöras är helt regndränkt, bara timmar innan match.

Natten mot onsdag avgörs Argentinas VM-öde. Laget har rest till Quito för match mot redan avsågade Ecuador – men förutsättningarna är trots det inte optimala.

Tvärtom, planen, som ligger 2 800 meter över havet, är dessutom översvämmad. Med mindre än ett dygn kvar till match hoppas nog Messi & co att Estadio Olimpico, som arenan heter, ska bli aningen mer spelbar.

Argentinas tränare Jorge Sampaoli är varse om de dåliga förutsättningarna men menar dock att laget trots fiaskorisken ska fokusera på det positiva inför ödesmatchen.

”Höjden en nackdel”

– Höjden är en nackdel som har kostat Argentina mycket historiskt sett. Men Uruguay kom hit och fixade avancemang i kvalet till VM 2014 trots att de aldrig vunnit här fram tills då. Det var för att de var övertygade om att det gick, säger tränaren till den argentinska tidningen Clarín och fortsätter:

– Antingen fokuserar vi på nackdelarna eller fördelarna att vi har 90 minuters möjlighet att ta oss till VM, och fantastiska spelare som Messi i laget.

Måste ha tur med andra resultat

Förutsättningarna rent resultatmässigt för Argentina är att laget vid förlust missar VM-festen i Ryssland 2018. Ett oavgjort resultat kan räcka, men då måste en rad resultat gå med Sampaolis mannar.

En vinst däremot garanterar en playoff-plats som sämst, men för att det ska räcka till direktavancemang måste laget också förlita sig på andra resultat.

Stjärnor utanför elvan

Skulle två lag eller fler lag hamna på samma poäng i kampen om en VM-plats är det först och främst målskillnad som avgör, därefter flest gjorde mål och först på tredje plats i rangordningen – inbördes möten.

Sedan tidigare får Argentina klara sig utan Sergio Agüero som skadade sig i en bilkrash för några veckor sedan. Men trots det tyder mycket på att anfallsstjärnorna Paulo Dybala och Mauro Icardi ställs utanför elvan i nattens ödesmöte och istället väntas Boca Juniors Darío Benedetto ta platsen som spjutspets.