Åtta målvaktstavlor i EM-gruppspelet

Hedvig Lindahl: ”Vi pratade om det i bilen – känns som två ytterligheter”

FOTBOLL

DOETINCHEM. EM-målvakterna har verkligen blandat högt med lågt – och bara i gruppspelet har de tillsammans bjudit på åtta stora tavlor.

Det har fått den svenska keepern Hedvig Lindahl att höja på ögonbrynen.

– Jag vet inte om målvakterna är yngre eller om de bara ha otur, för jag tycker samtidigt att målvakterna har blivit bättre, säger 34-åringen.

Foto: Maja Suslin/TT NYHETSBYRÅN
Hedvig Lindahl

EM-slutspelet för damer består för första gången av 16 lag – i stället för tolv – men matcherna har varit oväntat jämna.

EM-debutanten Österrike är i kvartsfinal, en annan debutant Belgien nollade Norge, och Schweiz var ett mål från avancemang på guldfavoriten Frankrikes bekostnad.

Den schweiziska målvakten Gaëlle Thalmann grämer sig förmodligen fortfarande efter att hon fumlade in Camille Abilys frispark och Frankrike lyckades kvittera i den avgörande gruppspelsmatchen.

Åtta målvaktstavlor i gruppspelet

Men målvakten är långt ifrån ensam i statistiken. Finfina parader har nämligen varvats med riktiga bottennapp för EM-målvakterna.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
Schweiz målvakt Thalmann stod för en tabbe mot Frankrike.

Faktum är att EM:s gruppspel bjöd på hela åtta målvaktstavlor – Sportbladet har listat samtliga nedan.

En av tavlorna stod ryska målvakten Tatyana Scherbak, 19, för i mötet med Sverige. Hon kom ut helt fel, missade bollen, och Lotta Schelin kunde nicka in ledningsmålet i öppet mål.

Efter matchen tog Hedvig Lindahl målvakten i försvar framför allt på grund av hennes unga ålder. Men efter flertalet andra grova missar under mästerskapet har 34-åringen sett en inte allt för smickrande trend.

Lindahl har noterat

Hon sätter ett frågetecken kring standarden.

– Jag fick den frågan efter första omgången och då sa jag standarden varit sååå bra. Men precis som ni har jag också noterat en hel del misstag faktiskt. Jag har ingen data på det men det känns som mer än innan till och med, säger Lindahl och fortsätter:

– Vi pratade lite om det i bilen och det känns som två ytterligheter för mig. Det har varit otroliga räddningar men också enkla misstag, och samtidigt så jag tycker jag att målvakterna har blivit bättre när det handlar om vad man kan och det man klarar av att ändå förhindra.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Islands Gudbjörg Gunnarsdottír tappar bollen.

Den rutinerade målvakten vet inte varför misstagen har kommit och är inne på att det handlar om slumpen.

– Jag vet inte om målvakterna är yngre eller om de bara ha otur, misstag händer ju den bästa liksom. Kanske har det bara varit slumpen, jag vet inte.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)