”Jag behöver inga stora rubriker”

Jessica Samuelsson trivs i skuggan av stjärnorna – men vill visa upp sig i EM

Foto: Anna Tärnhuvud
FOTBOLL

ARNHEM. Det är inte hon som får rubrikerna, det är inte heller många som skulle vilja dela rum med henne under EM.

Men i kvartsfinalen mot Holland ska fysfenomenet och formstarka Jessica Samuelsson kliva ut ur skuggan.

EM ska bli hennes mästerskap.

– Ytterbackar är lite i skymundan, men nu har jag chansen att visa upp mig, säger 25-åringen.

Jessica Samuelsson är en av de mest givna spelarna i svenska landslaget, men också en av de som får absolut minst uppmärksamhet för sina prestationer.

Flera lagkamrater menar att hon kanske är den mest underskattade spelaren och enligt Magdalena Eriksson finns det ingen ytterback som matchar Linköpingsspelaren.

– Hon är världens bästa ytterback försvarsmässigt, utan tvekan. Jag har aldrig sett någon som kan hålla så rent på sin kant som Jessica kan, har hon sagt.

Mot Nederländernas snabba anfallare och vassa kantspel blir Samuelsson en viktig kugge och 25-åringen känner sig själv väldigt trygg när det handlar om defensiven. Nu vill hon bidra mer även framåt där Sverige vill vara mer effektiva.

– Jag känner mig het, är en av de med den bästa formen. Jag har varit lite forward och har feeling inne. Jag känner att jag är redo att bidra mer offensivt, säger hon.

Debut i EM 2013

Jessica Samuelsson gjorde mästerskapsdebut för Sverige i hemma-EM 2013 då Pia Sundhage precis tagit över landslaget. Samma år utsågs hon till ”Årets genombrott” med motiveringen: ”Ett fysfenomen som växt enormt med förtroendet i både Linköping och landslaget".

Att förbundskaptenen har trott så mycket på Samuelsson har betytt mycket för ytterbacken, berättar hon.

– Jag spelade några träningslandskamper under Dennerby (Thomas, före detta förbundskapten), men under Pia jag kom med ordentligt. Jag har känt det från start, att hon har trott på mig och att jag kan bli riktigt bra på internationell nivå. När jag kom med första gångerna så hade jag knappt spelat i damallsvenskan, säger Samuelsson som känner att hon kommit långt i laget på de fyra år som gått sedan genombrottet.

– Jag känner att jag fått en mycket större roll i landslaget och vill, med tanke på min erfarenhet, vara en av de ledande spelarna.

Samuelsson har under åren hyllats för sin otroliga fysik. Det är inte många fotbollsspelare som kan matcha hennes uthållighet och löpstyrka. 25-åringen berättar att hon alltid gillat att träna väldigt mycket och att hon till och med tyckte om träningen mer än själva matcherna när hon var yngre.

– Men i gymmet är jag inte så stark, där finns det andra monster som är här. Det blir mer fotboll och så springer jag mycket, säger Samuelsson.

Foto: Anna Tärnhuvud


”Fick gå dit med blommor”

Fotbollen har funnits med henne sedan hon var liten, men hon berättar att hon efter en olycka tvingades cykla en omväg till träningen. Hon var fem-sex år, hade precis börjat cykla ordentligt, och tog extra fart nedför backen mot fotbollsplanen när hon plötsligt krockade med en tant.

– Antingen såg jag henne inte, eller så kunde jag inte styra. Jag cyklade på henne och hon bröt benet eller armen, jag kommer inte ihåg vad det var. Mina föräldrar tvingade mig att gå dit med blommor, vilket jag gjorde, men varje gång jag skulle träna så cyklade jag en omväg för jag tyckte det var pinsamt, skrattar Samuelsson.

När Sportbladet gjorde en enkät med landslagsspelarna inför EM, var en av frågorna: ”Vem hade du aldrig klarat av att bo tillsammans med i laget?”

Flera svarade Jessica Samuelsson på grund av hennes tidiga vanor. Något hon har väldigt roligt åt.

– Jag har känt av det! Jag har många sådana rutiner. Min sambo börjar jobba sju varje morgon så det blir att jag går och lägger mig tidigt och går upp tidigt. Jag gillar det. När jag vaknar vill jag gå upp och ta vara på dagen.

Under EM delar högerbacken rum med Kosovare Asllani, som har liknande rutiner, både när det gäller att sova och inför match.

– Det är skönt att bo med någon som är på samma nivå. Det är nog därför man vill bo ihop, säger Samuelsson.

Du tar inte illa upp för att de andra skojar med dig så?

Nej, absolut inte. Jag vet om det också. Det är bara kul. Att de vågar säga mig betyder väl att de känner mig ganska väl också.

Får inga rubriker

Att rubrikerna tillhör Pia Sundhage, Lotta Schelin, Caroline Seger, Lisa Dahlkvist, Nilla Fischer, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö med flera har hon heller inte något emot.

– Ytterbackar är lite i skymundan, det är mest de som gör mål som får de stora rubrikerna. Det gör mig ingenting. Jag behöver inga stora rubriker och läser inte så mycket tidningar, så skulle nog inte påverkas så mycket av att få dem heller.

Men efter att ha spelat i Linköping sedan 2010 vill gärna Samuelsson ta nästa steg i karriären.

– Jag är sugen på ett miljöombyte. Det är många ögon är på en när man spelar mästerskap så jag vill ta chansen att visa upp mig.