Frida Nordstrand i stor intervju: ”Gör inte tv för de negativa”

Publicerad 2024-06-14

Hon valde programledarrollen i stället för att vara på plats i Tyskland.

I en stor intervju berättar tv-profilen Frida Nordstrand om glädjen att få arbeta med Pär Lernström igen, hur det kommer sig att Österrike fångat hennes uppmärksamhet och varför hon kommenterade ett inlägg på sociala medier.

– Fasen vad vi har lyckats om folk tänker på en så mycket, säger hon.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

I dag inleds fotbolls-EM i Tyskland och därefter rullar det på till den 14 juli.

För Frida Nordstrand blir det också starten på en mycket hektisk mästerskapssommar. Hon ska nämligen programleda TV4-studion under EM.

– Med mästerskap så blir det alltid något extra. Inför det här mästerskapet så har jag gjort så mycket förberedelser och gått in så mycket för de mindre länderna och andra typer av spelare och landslag än vad man brukar. Jag är så peppad inför alla matcher, nästan mer peppad de mindre matcherna. Så det ska bli väldigt kul.

– Jag är orimligt taggad faktiskt. Jag är lite övertänd, jag måste tagga ner mig om det här ska gå vägen. Om jag inte ska bränna ut mig själv innan det här mästerskapet är över, säger hon med ett skratt.

Nyfiken på Österrike

På frågan vilka nationer hon själv är mest nyfiken på lyfter programledaren upp Kroatien och Österrike. Framförallt på de sistnämnda har hon fastnat lite extra för.

– Jag vet inte hur många gånger folk på jobbet nu har hånat mig för att jag pratat så mycket om Österrike. De orkar inte höra mer om mitt Österrike. Jag har ingen koppling till dem alls egentligen och har nu börjat ifrågasätta mig själv lite varför jag brinner så mycket för Österrike. Men jag har fått en sån känsla. Det är några länder som folk inte riktigt tänker på som kommer att vara bra. Österrike är ett sådant som kommer att kunna bjuda på riktigt underhållande fotboll.

Nordstrand brukar normalt sett främst arbeta ute på fältet, vara den reportern som befinner sig på plats där det händer och intervjua de största stjärnorna.

”Älskar att vara på plats”

Men när chansen dök upp att få programleda, från studion i Stockholm, ännu ett mästerskap tvekade hon aldrig.

– Jag älskar att vara på plats. Men jag har gjort det väldigt mycket så det är väldigt skönt för mig, som också har barn, att inte behöva. Det var väl lite så att jag inte kan göra både hela Champions League-slutspelet ute på fältet, reportage ute på fältet och sedan också åka till Tyskland. Så för mig blev det en jättebra kombo att få göra studion. Men det kommer att klia i mig för att jag älskar att vara på plats där det händer. Men det känns väldigt lyxigt att få ha massa kollegor och vara på en plats och sova i egen säng. Sedan så kommer jag nog åka lite i slutspelet framåt semifinal-final. Men det är långt tills dess, säger hon.

Frida Nordstrand under VM 2022

Mästerskapet sänds delat av SVT och TV4. Frida Nordstrand delar på programledarstolen med Pär Lernström.

– I vissa av hans sändningar så sitter jag in lite grann och pratar om mina reportage. Så det känns kul att få jobba lite tillsammans för annars kommer ju vi två att ses minst. Jag har känt honom ganska länge. Vi gjorde radio tillsammans för typ 15 år sedan så det känns roligt.

Hur är det att jobba med honom?

– Jag tycker att det känns väldigt naturligt och kul för att jag vet ju, från när vi jobbade med radio tillsammans, att han brinner för sport. Så att jag tycker bara att det är kul att han äntligen får göra sport när han är så intresserad.

Tänker på EM-trailern varje dag

I flera veckor har fyrans EM-trailer, där Frida Nordstrand, Pär Lernström, Albin Ekdal och Lasse Granqvist åker mot Tyskland i en minibuss, rullat i tv-rutan. En som uppmärksammat den är SVT-fotbollsreporter Johan Kücükaslan. Enligt egen utsago tänker han på den minst en gång om dagen.

Det var i alla fall den meningen han skrev på X tidigare i veckan.

Han frågade sig varför Frida och Pär åker mot Tyskland när studion är i Stockholm.

Ett inlägg Nordstrand klev in och svarade på.

– Om jag skriver på X så är det ungefär en gång per år. Så det där var väl min årliga kommentar på sociala medier, jag är inte så aktiv som Johan är. Men det var en skitrolig dag i sig att åka runt i en buss med Pär, Lasse och Albin och jag tycker uppriktigt, som jag också skrev, att vi har verkligen lyckats om folk tänker på en så mycket. Det är ju en genial trailer i så fall. Det menar jag verkligen. Det var allt annat än ironi. Men jag tycker ju verkligen att det var förvånansvärt att han har tid att tänka på mig någon gång om dagen. Jag har ju jobbat med Johan och gillar honom jättemycket, säger Frida Nordstrand.

Känner ingen konkurrens

Hur mycket tänker man på att man delar en rättighet med ett annat tv-hus och att man vill vara bäst?

– För det första så är jag fullt medveten om att när man är en kanal med reklam så har man förlorat den fajten hur man än gör. Men det är inte det som är intressant tycker jag. Jag gör inte tv för de negativa. Jag gör tv för dem som älskar fotboll och som är glada. Recensionerna brukar sällan vara baserade på vad vi faktiskt gör. Jag skulle kunna skriva recensionerna på förhand och pricka in ganska bra på hur det kommer att se ut. Så det är inte så intressant för mig.

Hon påpekar också att det inte finns någon konkurrens med SVT.

– Jag tycker samarbetet med SVT varit väldigt härligt. Vi kommer ju avsluta våra sändningar med att puffa för deras och snacka upp deras matcher för att man ska byta kanal och titta vidare hos dem. Och det älskar jag. Herregud vi är ett alldeles för litet land för att hålla på och krångla på något sätt.

Fotbolls-EM 2024: Spelschema – alla matcher och tider

Följ ämnen i artikeln