EM-arenan en ruin: Vem ska betala?

Publicerad 2024-04-19

En av arenorna till EM 2028 beskrivs vara ”en ruin” – och kostnaden skenar med miljarder. Dessutom gör engelska klubbar sitt sämsta resultat i Europa på nära tio år.

Här är dagens engelska fotbollsrubriker.

DAGENS SNACKIS: Kostnaden skenar för arenan

Det är inte så fasligt långt kvar till EM 2028, som är tänkt att hållas runt om på de brittiska öarna. Något som har fått Nordirlands idrottsminister att bli riktigt pressad, rapporterar BBC.

Gordon Lyons menar att det finns ett stort frågetecken kring hur Casement Park i västra Belfast ska bekostas. Hittills har kostnaden skenat, förbi de 77,5 miljoner pund (drygt en miljard kronor) som avsattes för ombyggnationen.

I stället beräknas notan landa på runt fem miljarder kronor för arenan som just nu beskrivs vara ”en ruin”.

– Vi kan inte fortsätta proceduren innan vi har klarhet i hur den ska finansieras, tillägger idrottsministern.

Nordirland inväntar svar från den brittiska och irländska regeringen.

DAGENS CITAT: Martinez ”fattar inte reglerna”

– Jag har rykte om mig att maska men deras målvakt gjorde samma sak utan att varnas. Det fanns ingen boll på straffpunkten så jag bad bollpojken om en. Jag fattar inte reglerna, säger Emi Martinez som varnades under straffläggningen mot Lille.

Aston Villa-målvakten fick sista ordet när han räddade Premier League-klubben vidare till nästa runda av Europa Conference League. Martinez är dock avstängd i första semifinalmötet med Olympiakos, vilket öppnar för Robin Olsen.

DAGENS STATS: England utslaget

För första gången sedan säsongen 2014/2015 finns inget engelskt lag representerat i varken Champions League- eller Europa League-semifinalerna. Under gårdagen åkte både West Ham och Liverpool ur Europa League mot Bayer Leverkusen (1–3) respektive Atalanta (1–3).

DAGENS ILSKA: Skrotar omspel i FA-cupen

Det engelska förbundet, FA, och Premier League har kommit överens om att ta bort omspel i FA-cupen från och med nästa säsong.

Den 151 år långa traditionen är helig för många, särskilt de mindre klubbarna som är beroende av matchintäkterna. Därav att beskedet har skapat stor ilska.

En talesperson för andra divisionen, Championship, beskriver det som ”frustrerande och en enorm besvikelse”.

Även Sheffield Uniteds tränare Chris Wilder är bekymrad över utvecklingen.

– Sporten styrs och domineras av de stora grabbarna, det är de som inte vill ha omspel i FA-cupen, resonerar Wilder och syftar på Premier Leagues storklubbar.

– Vad gör det med non-league-klubbar som lyckas ta sig långt? Vad blir de ekonomiska konsekvenserna? Jag har tillhört båda sidor. Omspel är en enorm intäkt och därför hade jag haft kvar det.

Alexander Isak ryktas till Arsenal.

DAGENS RYKTE: Isak till Arsenal?

The Guardian påstår att Arsenal nu visar konkret intresse för Alexander Isak. Förutom svensken, som har gjort 17 mål i Premier League denna säsong, ska klubben även ha ögonen på en ytter. En potentiell värvning är Crystal Palaces talangfulla – om än skadebenägna – 22-åring Michael Olise.

Följ ämnen i artikeln