Fem bröder i samma lag: ”Försök slå det”

Syskonen Simba ska lyfta division 2-laget Håbo

1 av 2 | Foto: PETER WIXTRÖM
FOTBOLL

Idrotten förbrödrar?

Det blir inte tydligare än i Håbo FF.

Fem syskon – Mtaka, Heradi, Charles, Moonga och Asokolo Simba – ska göra klubben till ett topplag i division 2.

Fem syskon i samma elitlag. Något liknande har sannolikt inte inträffat sedan 1930-talet, då sex Karlsson-bröder – Rickard, Arvid, Ragnar, Nils, Allan och Willis – var lagkamrater i Billingsfors.

Lagkaptenen Heradi Simba, 28, har tillhört Bålsta-klubben sedan sommaren 2013 och har i år fått sällskap av syskonen Mtaka, 30, Charles, 27, och 16-åriga tvillingbröderna Asokolo och Moonga, som har flyttats upp till A-truppen.

”Alla älskar fotboll”

Under försäsongen har det hänt att hälften av utespelarna i Håbo FF kommer från en och samma familj, och så lär det fortsätta.

– Slå det, den som kan. Bara det att det finns fem bröder... Att alla dessutom älskar fotboll och håller hög nivå är oerhört kul, säger tränaren Tommy Jansson.

Hur stor är möjligheten att vi får se samtliga bröder samtidigt på planen i seriespelet?

– Det kan jag nästan lova. Ja, hundraprocentig garanti. Tvillingarna faller initialt på ålder, men de har spelat mycket i träningsmatcherna och går hela tiden framåt. Det är två riktigt stora talanger. Att de är 16 och ska spela i division 2 är ett tecken på kvalitet, säger Jansson.

Siktar på seriesegern

Klubben där varje träningspass och match har förvandlats till ett slags släktträff har avancerat från division 5 till division 2 sedan 2013 och ska fortsätta klättra i seriesystemet.

– Vi har satt upp som mål att vinna serien och det kan vi mycket väl göra. Vi har ett riktigt spännande lag, säger Heradi Simba.

”Riktigt duktiga”

Han ser fram emot att spela seriefotboll med sina bröder, och det beror inte bara på familjebanden.

– Det är fyra riktigt duktiga spelare. Mtaka och Charles är två supervärvningar och de yngsta har tagit enorma kliv. Det ska bli spännande att följa dem.

Vad betyder fotbollen för dig och dina bröder?

– Väldigt mycket. Jag var inte alls intresserad av fotboll som liten, men storebrorsan har alltid varit en förebild. Vi övriga fyra har tagit efter honom. Det är det roligaste som finns, att spela med sina bröder. För mig är det allt, säger Heradi Simba.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll