Norling: ”Går inte att vifta undan...”

Tränaren om AIK-problemen offensivt efter 0–3 mot Häcken

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Häcken slog ut AIK ur Svenska Cupen.

Ett offensivt svagare Gnaget kunde inte mäta sig med anfallsglädjen från Hisingslaget i 0–3-förlusten.

– Vi är inte tillräckligt vassa i avslutningarna, säger AIK-tränaren Rikard Norling.

Nyförvärven Simon Thern och Kristoffer Olsson gjorde sin första match ihop från start i AIK, men det blev en ganska avvaktande matchinledning där det dröjde till 22:a minuten innan första bättre läget. 

AIK:s Jesper Nyholm väggspelade med Amin Affane och Häckenmålvakten Peter Abrahamsson tvingades till en fin räddning på Nyholms skott.

Fint Thernförsök

Simon Thern presenterade sig med ett fint skruvat försök strax över efter en halvtimmes spel innan hemmalaget hade första halvleks bästa läge.

Häckenanfallaren Alhassan Kamara frispelade fint Nasiru Mohammed som sprintade ifrån AIK-försvaret.

Men helt frie Mohammeds skott gick rakt på en välplacerad Oscar Linnér i AIK-målet.

– Halvvägs in i första halvlek började vi få grepp om spelet och vi växte fram tills Häcken gjorde sitt mål, säger Rikard Norling.

Fin nick Sundgren

Norling fick se ännu en AIK-chans stoppas av Häckens Peter Abrahamsson. Daniel Sundgren nickade efter hörna från Affane efter 54 minuter men åter stod en av planens två storspelande målvakter i vägen.

Oscar Linnér svarade med att tippa en finfin frispark från Alexander Farnerud i stolpen innan AIK-målvakten inte kunde göra något åt Rasmus Lindgrens drömträff från distans.

Häckenmittbacken, som spelade i ansiktsmask på grund av ett näsbensbrott, fick en frispark från Erik Friberg och drog till från 27–28 meter.

Bollen, och 1–0, skruvade sig in vid Linnérs vänstra stolpe (70).

– Det var en riktig jävla kanonträff. Det händer inte ofta att två skott går mot exakt samma plats så tätt inpå varandra. Andra gången kunde inte Oscar inte rädda, säger Norling.

Häcken till semi

AIK forcerade, bytte in både Stefan Ishizaki (75) och Henok Goitom (78), men fick inte till några riktigt heta chanser.

I stället kunde inbytte Paulinho (in 79) i samarbete med Farnerud ge Crespo Kamara öppet läge och Häckenanfallaren stängde matchen med sitt 2–0–mål i 88:e minuten.

På tilläggstid gjorde dessutom Paulinho 3–0 på straff.

AIK är därmed utslaget ur Svenska Cupen och Häcken klart för semifinal där man möter Östersund.

Vad är det som saknas i er offensiv?

– Häckens målvakt, Peter Abrahamsson, ska ha beröm. Han räddade det som normalt blir mål där avsluten är goa nog, säger Norling.

”Går inte vifta undan”

– Men hade vi kommit från ett par matcher där vi gjort två, tre mål per match så hade jag kunnat vifta undan den frågan – men det kan jag inte riktigt göra eftersom vi inte gjort så många mål. Vi får gnugga vidare, säger Norling.

Vad säger du om samarbetet mellan Markkanen och Affane?

– Jag tycker det är helt okej. Det var första gången de spelade ihop. Amin fick in bollen till andra och som helhet med Simon Thern bakom – Simon var riktigt bra – så var det helt okej. Det gjorde ont i mig att byta ut Thern, men han hade kramp, säger Norling.

Publicerad: