Mejla

Patrik Brenning

Varför Real Madrid, Alexander Isak?

Brenning: Hur ser planen egentligen ut nu?

FOTBOLL

Det finns inga genvägar till stjärnorna.

Fråga bara Martin Ödegaard.

Så Alexander Isak, hur ser kartan egentligen ut?

Är det smart av en 17-åring att lämna seniorfotbollen för att skriva på för världens just nu ledande fotbollsklubb Real Madrid? Det är vad Alexander Isak just nu måste fråga sig. Frågar du Martin Ödegaard borde svaret vara nej.

Ni vet den i dag 18-årige norrmannen som kritade på för Real Madrid 2015 men som stundtals petats i klubbens b-lag och nyligen valde att fortsätta karriären på lån i holländska Heerenveen. Ett Heerenveen som inte på något sätt skulle gå in som storfavorit i ett dubbelmöte med Malmö FF.

Det som skrämmer med Real

Det är det här som skrämmer med Real Madrid. Oavsett hur talangfull du är så är ingen väg längre än den till Reals A-lag. Det spelar faktiskt nästan ingen roll om du är i klubben eller utanför. Kraven är så höga att Real slående sällan lyckas slussa in sina egna talanger utan istället hela tiden tvingas titta på andra storlags redan etablerade stjärnor. För det är inte så att de har ont om talanger.

En studie publicerad av CIES nyligen visade att Real Madrid är den klubb i världen som har producerat flest av spelarna som just nu representerar något lag i någon av de fem största europeiska ligorna.

Hela 41 stycken, där sju fortfarande finns i Reals A-trupp. De har med andra ord Europas kanske bästa akademi men stommen under president Florentino Perez tid har ändå alltid varit byggd av köpta spelare.

Så svårt är det att slå sig in i Real Madrids A-lag så varför ens försöka när du bara är 17 år och kommer från din första riktiga seniorsäsong? Varför, Alexander Isak?

Press från AIK att tacka ja

Vi kan spekulera i en lön som är omöjlig att säga nej till samt en prestigefylld flytt som hade lockat vilken ung talang som helst. Vi bör också betänka den ofrånkomliga press från AIK det innebär när en storklubb som Real Madrid visar sin gigantiska plånbok. För om det här är en drömövergång för Alexander Isak själv så är det en försäljning för AIK som egentligen borde vara en utopi.

Om Isak då hade nobbat Real för ett mer logiskt mellansteg i till exempel en mittenklubb i Bundesliga hade det med all säkerhet inneburit en avsevärt mycket lättare kappsäck till AIK. Detta sagt när de första rapporterna skvallrar om en övergångssumma på smått ofattbara 95 miljoner kronor.

Men trots det måste Alexander Isak också ha sin plan klar. Sin strategi för hur det här steget i slutändan ska leda honom hela vägen upp till den absoluta fotbollstoppen. Det är den kartan jag är allra mest nyfiken på. Hur är det här egentligen tänkt att gå till?

Ett halvår till i AIK känns som en första logiskt lösning, inte minst eftersom Real inte får registrera några nyförvärv innan sommarens transferfönster ändå. Men sen då?

Tror Isak att han som 18-åring ska kunna göra det James Rodriguez, Alvaro Morata eller Isco inte lyckas med nu? Eller att han redan då kommer vara bättre än för Real potentiella nyförvärv som Pierre-Emerick Aubameyang och Paulo Dybala?

Eller är det så att han värderar B-lagsspel med Reals framgångsrika akademi så mycket högre än A-lagsspel i en sämre klubb? Eller är drömmen en Martin Ödegaard-resa via 1,5 år på lån i en sämre liga för att på sikt kanske någon gång få dra på sig den vita tröjan och springa in på Santiago Bernabéu?

För Martin Ödegaard blev steget till Real Madrid två steg bakåt istället för ett framåt. Jag hoppas att Alexander Isak, om han sätter sin signatur på kontraktet med Real Madrid, har planen klar för hur det ödet inte ska drabba även honom.

ANNONS

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

Extern länk från C More

Beställ här

Av: 

Patrik Brenning

Publisert:

LÄS VIDARE

Bank: Isak gick in som en talang – klev ut som en stjärna

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll

Alexander Isak

Real Madrid CF

La Liga

Allsvenskan i fotboll

AIK

Martin Ödegaard