”Så lurades vi av bluffspelaren”

avPatrik Brenning

Åtta tunga fotbollsnamn berättar

Sportbladet kan i dag berätta den osannolika historien om Alieu Darbo.

Vi kan berätta hur 24-åringen misstänks ha blåst klubbar i England, Italien, Kroatien, Grekland, Malta, Norge samt Sverige med hjälp av märkliga rekommendationsmejl och missvisande videofilmer.

Här berättar åtta tunga fotbollsnamn om sina kontakter med 24-åringen.

”Han gjorde bara en träning”

Patrik Johansson, klubbchef för Landskrona Bois när Darbo presenterades för klubben i juli 2014.

– Jag kommer ihåg att jag fick någon länk till en video på honom skickad direkt till mig. Jag undrar om den inte kom från honom själv. Jag minns att vi kände att det här kan vara intressant att titta på.

Foto: IDROTTSFOTO.COM
Patrik Johansson.

Vad fick du för intryck av Alieu som spelare?

– De gångerna jag såg honom så tyckte jag att han, i förhållande till vad vi hade sett på klipp, inte riktigt levde upp till vad vi hade förväntat oss. Det är väl vad jag kan minnas från den tiden.

Varför gick ni då ändå så långt i förhandlingarna?

– Det gick jäkligt snabbt och vi kände att här fanns någonting. Han hade varit borta från fotbollen ett tag och vi kände att vi behövde fylla på i den positionen. Vi presenterade honom till och med men det var några delar i avtalet som saknades så vi var lite väl snabba där att säga att det var klart med honom. När vi sen gick igenom de sista delarna valde vi att kliva av och det var i stort sett i samband med att han gjorde sin enda träning.

Han gjorde bara en?

– Ja.

Vet du om videofilmerna eller rekommendationerna ni fick på honom var falska?

– När du säger det nu tror jag att det kan ha varit så. Jag kollade upp honom med Pelle Andersson efter att vi inte hade gått vidare med hans avtal och jag minns att han då sa att det var någonting. Det har jag faktiskt en bild av.


”Nu är han stenkörd i Europa”

Pelle Andersson, scout som förekommit som referens i flera rekommendationsmejl kring Alieu Darbo till klubbar i Europa.

– Killen dök upp 2013 eller något sådant när han sökte hjälp och jag jobbade för ett bolag i Barcelona. Det var en spelare som hade växt upp i Sverige och tittade man bara på ungdomsdelen hade han gjort det rätt så hyfsat. Sen var det inte mycket mer med det. Men sen visade killen själv upp kontraktsförslag han fått från alla möjliga platser för mig och i och med att jag jobbade för en agentbyrå då så var den byrån i så fall intresserade av att skriva kontrakt med spelaren. Men när de sen började titta på de olika erbjudandena så visade det sig att de inte stämde. Två-tre stycken förslag var rent falska. Så då sa de att de var skeptiska och att något var väldigt galet. Då kändes det som ”hej då, killen”. Verkligen.

– Men sen dök hans namn upp från andra håll då det visat sig att han hade kontaktat andra killar i Sverige som skulle hjälpa honom och i samband med det kom det där erbjudandet från Zagreb. Det var jättelustigt att en spelare som inte spelat en minut får proffskontrakt med Dinamo. Det var otroligt märkligt. Under Zagreb-tiden dyker det också upp mejl adresserat från Dortmund där det står att jag rekommenderar den här spelaren det varmaste. Mitt namn dyker plötsligt upp hur mycket som helst där det står att jag går i god för den här spelaren och säger att han är en fantastisk spelare. Sen har det där brevet skickats till Paok, med summor och allt vad de ville ha, med ett påstått tips från mig. Vad de inte visste då var att jag har bott i Grekland och har väldigt bra kontakt med de i Paok så de hörde av sig till mig så klart. Så det blev nej. Men precis när jag säger det dyker bilder upp i grekiska tidningar att han är där. Det vart kaos där nere och han fick åka därifrån så fort han kunde.

Han har ändå fått ihop en imponerande meritlista.

– Ja, absolut. Men han har inte spelat en sekund. Du kan se det i spelarstatistiken och så. Det är helt obegripligt ärligt talat. Men många klubbar ute i Europa har inte de scoutingsystem man tror att de har och då kan de gå på hörsägen. Men nu är han stenkörd i Europa. Något annat kan jag inte tänka mig. Jag tror han kan vara i händerna på någon som gör dumma saker men det är så klart så att han har känt till dokumenten.

Hur vanligt är det här?

– Det här är extremt. Jag jobbar som scout i Turkiet nu och har erfarenhet från flera storklubbar och det är klart att folk fläskar på sina cv:n, det händer i alla branscher och en del gillar att skriva om sig själva. Men det här fallet med falska papper som dyker upp och erbjudanden från klubbar som inte stämmer... Ett erbjudande jag såg som gjorde att spanjorerna på mitt bolag då drog öronen åt sig var ett dokument som skulle komma från Valladolid. Men det var fel presidentnamn som hade undertecknat. De hade bytt.


”Jag blev lurad”

Ola Brenden, fotbollstränare och sportchef i norska Nybergsund som värvade Alieu Darbo i januari 2015.

– Det var ett namn som dök upp och som ju lät våldsamt bra. Men att han skulle vara intresserad av att spela i Norge och för oss kunde jag knappt tro. Jag tänkte jösses är vi så heta. Vi spelar ju i norska andradivisionen. Men jag blev lurad. Jag känner att jag blev lurad men att jag kom på det. För när Darbo kom till sin första träning såg vi ju att det här inte kunde stämma. Det här var inte den kaliber som jag hade sett framför mig. Då började jag kolla med agenter och så och då visade det sig att det här bara var en fiktiv grej. Det var egentligen ingenting bakom, det var bara påhitt. Då blev det bye bye.

Foto: Ola Kålosäter
Ola Brenden tillsammans med Alieu Dabro.

Hur gick det till innan?

– Jag fick en rekommendation från en agent med alla klubbar han hade varit i och jag tänkte bara jössenam. Att få den typ av cv. Det var alla de där klubbarna, Wigan, Zagreb och fler också. Men det visade sig att det inte stämde (då Alieu aldrig har spelat för Wigan). Jag såg det direkt på träning och han spelade även en träningsmatch med oss också. Men det visade sig snabbt att han inte hade den kalibern vi trodde.

Vem tror du blåste er?

– Det kan tyda på att det var Alieu själv, utan att jag vet. Men det var inte ett nummer som stämde i mejlen vi fick. Jag hade fått en video när han tränade själv också men det var som sagt något som inte kunde stämma. När jag se började gräva visade det sig att allt var påhitt.

Varför gjorde han det?

– Ingen aning. Vi har ju inga fantasilöner. Men jag såg direkt att det här är inte kvalitén vi vill ha.

Har du hört något mer från honom sen dess?

– Ja, han skickade något meddelande via Facebook sen. Jag minns inte vad det stod men jag tror att det bara var en hälsning. Killen var väldigt trevlig också. Om det är någon bakom som driver något slags system vet jag inte men killen verkade väldigt trevlig. Det var inte honom som person utan kvalitén det var fel på.


”Är det verkligen han?”

Mats Gren, tränare för Jönköpings Södra när Alieu Darbo var på provspel i klubben i januari 2014.

– Vi hade fått lite tips om honom med bilder, videos från matcher och rekommendationer. Det såg ut som han hade väldigt intressanta kvalitéer, spetskvalitéer som alla egentligen söker. Snabbhet, dribblingar, skott och bra en mot en offensivt. Det lät intressant men sen när han kom var hans fysiska status väldigt låg och när vi körde tester på honom såg vi att det skulle ta två månader innan han skulle komma upp i en nivå där han kunde träna för fullt utan skaderisk. Det var inte det vi behövde i J-Södra just då.

Foto: Thomas Johansson
Mats Gren.

Är du säker på att det var han på filmerna ni fick?

– Det var ju lite såna frågor jag ställde mig också. Är det här verkligen han? Så var det lite grann. Men efter lite diskussioner kom vi fram till att han fick komma dit och testa och visa upp sig, för annars skulle vi släppa det. Det gjorde han också.

Var det några andra konstigheter?

– Nej, inte något annat. Jag satte mig ner och pratade med honom och hans pappa och det var inga andra konstigheter.

Var det någon mer än han och hans pappa inblandade?

– Nej.


”Gjort tre polisanmälningar”

Björn Andersson, tidigare chefsscout i tyska Bayern München och förekommer som referens i flera av Alieu Darbors rekommendationsmejl.

Hur kom du i kontakt med Alieu Darbo?

– Jag kan bara säga att jag har gjort polisanmälningar för tre olika grejer där någon försökt säga falska saker i mitt namn. Att jag uttalat mig om olika spelare men alla saker är nedlagda. Polisen hittar ingenting. De har skickat mejl till Bayern också men det har varit rätt dåliga förfalskningar. Men det är något lurt med detta för det har även ringt klubbar ute i Europa och frågat om honom.

Foto: Johan Flinck
Björn Andersson.

När fick du höra talas om Alieu Darbo första gången?

– Det kommer jag inte ihåg och jag har slutat bry mig helt enkelt. Det är ingen idé, det går inte att stoppa ändå. Jag vet inte vad de är ute efter.

När gjorde du polisanmälningarna?

– För ett år sedan när det började komma upp lite olika mejl med förfalskade klubbmärken från Bayern. Bayern har också anmält det.

– Men det finns seriösa människor och så finns det tjuvar och banditer och när pengar kommer in i bilden är folk beredda att göra vad som helst. Om jag ska rekommendera en spelare gör jag bra research och tar kontakt antingen fysiskt eller på telefon. Men tydligen behöver man inte det längre. Det finns till och med storklubbar i Bundesliga som köpt spelare som de bara sett på dvd. Det är jag också tveksam till.


”Han är en superbluff”

Daniel Kindberg, ordförande Östersunds FK, som hjälpte Wigan när Alieu Darbo 2012 påstod sig ha spelat för klubben.

– Det började med att jag hade sett artiklarna om att han var klar för Wigan och tog upp det med deras chefsscout. Eftersom vi brukar åka på lite scoutingresor tillsammans i Skandinavien tyckte jag det var lite märkligt att de värvat en svensk spelare utan att prata med oss men han förstod ingenting. När jag sen var på besök där tillsammans med min son bara veckan efter sa han att det inte fanns någon sanning i det och att han inte uppskattade att det skrivits att de värvat Alieu.

Foto: Pontus Orre
Daniel Kindberg.

– Jag ordnade fram numret till han och hans pappa sa bara att ni får lägga av med det här för det ni säger är inte sant. I början försökte både han och hans pappa slingra sig men jag sa bara att jag sitter ju här med Wigan. Det är mina kompisar så det är bara att lägga av direkt. Jag sa åt dem att jag skulle ringa polisen om de inte lade av.

– Han är en bluff. Han är en superbluff. Han använder referenser och händelser som aldrig har funnits. Det är lite skämmigt att det är en svensk som far runt på det här sättet och det är viktigt att såna avslöjas. Det här är det sämsta man kan göra men det visar också en svaghet i fotbollssystemet. Det måste man ändå säga. För det är inte så lätt för dig att kolla om han påstår att han spelat för en Premier League-klubb. Det är jättesvårt att komma in och få en kommentar, det får du nästan inte. Det blir istället ”vi kommenterar inte” och då kan det istället bli lätt att tro att det ändå varit så. Då kan de leva vidare på bluffen. Men det gör mig ändå förvånad att han kunnat fortsätta och att han fortfarande får kontrakt.


”Slår du ett inlägg så trillar han”

Patrik Håkans, scout och son till klubbägaren Stefan Håkans i finländska FC Inter Turku där Alieu Darbo provspelade i januari 2014.

– Jag hade sett videos där han spelade offensivt nära linjen och det var så bra kvalité att jag blev intresserad direkt. Jag konstaterade för mig själv att det här är en kille vi måste värva.

– Sen gick det jättefort. Han var på provspel och jag vet att man alltid brukar prata överdrivet negativt om provspelare många gånger men han var så dålig att någon sa att ”om man slår ett inlägg mot huvudet på honom så trillar han”.

Är du säker på att det var han på videofilmerna?

– Jag kan inte bekräfta det men då var jag hundra procent säker.


”Vi hade fått några videofilmer”

Pierre Sciberras, president för Naxxar Lions FC på Malta som värvade Alieu i september 2016.

Foto: Privat
Pierre Sciberras.

– Vi tog honom som kontraktslös spelare från Al Ittihad. Vi hade fått några videofilmer och bestämde oss för att försöka få hit honom. Vi testade honom och bestämde oss för att skriva kontrakt men under ligaspelet motsvarande han inte våra förväntningar så vi bestämde oss för att bryta kontraktet. Det var bäst för alla att han inte stannade här.

När hörde du av honom senast?

– I oktober. Vi förlorade kontakten sen så jag vet inte var han är nu men jag tror att han skulle åka till Cypern. Men vad han ska göra där vet jag inte.

Är du säker på att det var han på videobilderna?

– Ja. Mer än säker. Varför frågar du? Vet du något annat?


Alieu Darbo förnekar alla anklagelser men vill inte kommentera saker närmare än så.

– Jag vill inte kommentera det där. Jag har aldrig pratat med dem.

De påstår att du fabricerat mejl, meddelanden som jag också har sett.
– Det stämmer inte. Aldrig. Jag har aldrig hört talas om det där. Det stämmer inte. Varför skulle jag förfalska mejl? Det stämmer verkligen inte. Det finns ingenting sånt från min sida. Jag har min version. Men jag vill bara fokusera på min fotboll nu. Jag ser mig som en gambiansk spelare nu och vill inte gå in på vad de sagt. Det har varit många sömnlösa nätter men jag har fått min karriär i rätt form nu. Jag vill inte höra vad Mats Gren eller någon annan sagt. Jag har gått igenom så mycket att jag bara vill fokusera på min fotboll nu. Det där spelar ingen roll längre. Jag vet ingenting om det där.