Slängdes av planet: ”Korkat och dumt”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Östersund skulle flyga till Småland för bortamatch mot Kalmar FF.

Då blev en ÖFK-spelare utslängd från planet just innan starten – efter att ha uppträtt hotfullt mot en flygvärdinna.

– Jag har aldrig hört talats om något mer korkat. Vi får be om ursäkt till flygbolaget och alla andra resenärer som drabbades, säger ordförande Daniel Kindberg.

Foto: Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Planet skulle just lyfta från Bromma mot Kalmar när ett bråk bröt ut. En spelare i Östersund kom inte överens med en flygvärdinna och stämningen på plats ska ha upplevts som hotfull. Emma Sandsjö, presskontakt på flygbolaget BRA, beskriver händelsen.

– Han följde inte personalens säkerhetsinstruktioner och var hotfull mot personalen. Säkerheten är vår högsta prioritet och då fick personen gå ut till gaten och lämna flygplatsen.

”Kunde bli ett säkerhetshot”

På vilket sätt var han hotfull?

– Han följde inte säkerhetsinstruktionerna och lydde inte vid tillsägelse. Det upplevde personalen som hotfullt. Det bedömdes också kunna bli ett säkerhetshot uppe i luften.

Hur ofta händer sånt här?

– Det är relativt ovanligt, men händer ett antal gånger per år.

Planet försenades nästan en timme på grund av händelsen.

Kindberg: ”Ville inte stänga av flygplansläget”

Östersunds ordförande Daniel Kindberg är bedrövad över händelsen när han – lite mer i detalj – beskriver vad som hände på planet.

– Jag har fått beskrivet för mig att flygvärdinnan påtalat att man måste ha flygplansläge på sin telefon. Hon ska ha bett spelaren att få se om han hade flygplansläge, men då ska spelaren ha nekat till det. Då upplevde flygvärdinnan att stämningen inte var bra och pratade med flygkaptenen. Sen beslutade båda att spelaren fick lämna planet.

Säkerhetschefen följde med spelaren från flygplatsen och tillsammans satte de sig i en bil för att köra hela vägen ner till Kalmar, som ÖFK spelar mot under söndagen.

”Aldrig hört talats om något så korkat”

Hur ser du på spelarens beteende?

– Jag har inte pratat med alla inblandade och bara fått det beskrivet för mig. Men det låter väldigt konstigt och direkt felaktigt av spelaren. Det finns ingen ursäkt att inte följa flygpersonalens uppmaningar. Jag har aldrig hört talats om något mer korkat. Det finns inget försvar för det är både korkat och dumt.

Vad händer nu?

– Vi kommer inte överpröva flygbolagets beslut. Det är historiens enklaste sak att följa personalens uppmaningar. Nu kommer jag ha ett möte mellan fyra ögon med spelaren. Det är en sak som är säker, säger Daniel Kindberg och fortsätter:

– Vi får be om ursäkt till flygbolag och andra resenärer som drabbats. Särskilt om vi försakat oro bland andra. Det här är en attitydfråga och en beteendefråga. Det här är vårat fel som förening och mitt ansvar som ordförande att se till att vi sköter oss ute på resor. Som förening ber vi om ursäkt.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.