Norling: ”Hoppas Goitom är i bra slag till hösten”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYR N
Henok Goitom.
FOTBOLL

AIK är försiktiga med Henok Goitom.

Rikard Norling tror att att toppformen kan dröja... länge.

– Jag hoppas att Goitom kan vara i bra slag till hösten. Men vi kommer nog inte se det absolut bästa av honom förrän nästa säsong, säger tränaren inför matchen mot Gif Sundsvall.

Henok Goitom anslöt sent till AIK. Först i början av mars blev han klar för klubben och missade därmed lejonparten av försäsongen. 32-åringen matchades ordentligt ganska omgående, men åkte på ett bakslag inför matchen mot Jönköpings Södra.

Goitom fick avstå den bortafajten och kunde heller inte vara med i startelvan när Sirius väntade i omgången efter. I stället har anfallaren – av rädsla för onödiga skador – fått koncentrera sig på att träna upp kroppen.

”En längdskidåkare skulle fnysa”

– Det var bra att han fick ta ett steg tillbaka. Jag tror att det gjorde ganska mycket för att flytta fram hans position vad gäller det rent fysiska, säger Rikard Norling.

Samtidigt är tränaren medveten om att Goitom har en viss uppförsbacke.

– Man kan inte bygga upp en god fysik på typ tre träningar. Det är något som sker under lång tid. Kolla på Blomberg, Ishizaki, Per Karlsson, ”Nisse” och Daniel Sundgren. De har tränat hårt över tid och därför fått vara skadefria. Man ska inte underskatta den processen.

”Hur låga krav är det egentligen?”

Norling menar att fotbollsspelare – och klubbar – emellanåt kanske tar något för lätt på den uppbyggande träningen.

– Jag är övertygad om att en längdskidåkare i elitklass skulle fnysa åt oss om vi sa att vi ville träna upp en kille på en vecka inför en match. Hallå: hur låg nivå är inte det egentligen? Vad ställer vi för låga krav på fotbollsspelare egentligen?

I bra form – till hösten

Nej. AIK:s tränare räknar inte med att Goitom når toppformen inom den närmsta tiden. Faktum är att Norling tror att det kan dröja bra länge innan hans viktigaste anfallare verkligen kan bidra på bästa sätt.

– Jag hoppas att Goitom kan vara i bra slag till hösten. Det vore nog rimligt. Först då kommer han kunna spela match in och match ut. Först då kommer han kunna prestera högt och snabbt kunna återhämta sig, säger Norling och fortsätter:

– Men vi kommer nog inte se det absolut bästa av honom förrän nästa säsong. Det måste vara en långsiktig plan för Henok. Han har inte haft så mycket matchning det senaste året sedan han lämnade AIK. Och när han kom hit så tränade han med klubbar som Vasalund och höll igång själv. Det är viss skillnad på längdskidåkare som åker på höghöjdsläger i flera månader för att hitta formen?

ARTIKELN HANDLAR OM