Toppklubbar i fem länder vill ha henne – det är chockerande

Försvararna jagar henne.

Bundesliga, norska ligan, kinesiska ligan och franska ligan jagar henne.

Du borde också göra det, för snart har årets attraktion i svensk fotboll sprungit i överljudsfart ut ur landet.

Titta på klippet här ovan, på LB07:s tröstlösa försök från tidigare i dag att hindra en motståndare från att göra hattrick. Gå sedan längre ner i den här krönikan och se de nio tidigare målen som anfallaren har gjort i år.

Tro mig, det är värt mödan också om du föredrar dina nyheter i textform. För vad målkavalkaden visar är obeskrivbart.

Hon som kutar förbi försvar och rundar målvakter, hon som gör mål på bortaplan mot Rosengård och Eskilstuna, heter Tabitha Chawinga. 21-åringen leder allsvenskans skytteliga överlägset trots att hon spelar i Kvarnsveden som släpper in flest mål i serien.

Alla som möter Kvarnsveden vet att Chawinga måste stoppas, men de klarar inte av det. Vad kan de göra mer än att punktmarkera? De kan, som i Eskilstunas fall, svärma med fyra försvarare runt henne utan att förhindra en 70-metersrush och ett baklängesmål. De kan, som LB07, stå med samlad backlinje på straffområdslinjen utan att vara täta nog.

Slår varken straffar eller frisparkar

Tabitha Chawinga har spetsegenskaper vi aldrig förut har sett i allsvenskan. Hon är inte bättre än vad Marta, Hanna Ljungberg eller Pia Sundhage var, det skrev jag inte, men sättet hon spelar på har aldrig förut skådats på svensk mark.

Hon kutar. Skickar fram bollen tio meter, lubbar efter, stöter fram den igen. Framme vid målvakten viker hon helst åt sidan och promenerar över mållinjen. Samma sak i princip varje gång hon får bollen, hon är lättläst som Max Boll, men ändå ohejdbar.

Chawinga har oren bollträff och slår varken straffar eller frisparkar. Alla mål kommer inifrån straffområdet. I klippet ovan saknas missarna, men de är ännu fler än målen och beror på den enträgna viljan att dribbla hela vägen fram, den som får KIK-tränaren Jonas Björkgren att riva sig i hårbotten.

För bra för allsvenskan

Det borde inte fungera. Jag tänker det inför varje match: den här gången kommer det inte gå. Men så slår det mig ibland att jag sa det redan för två år sedan.

När jag första gången träffade Tabitha Chawinga var det 2015 (läs den anmärkningsvärda historien här) och träning på Ljungbergsplanen i Borlänge. Hon var kortare än lagkamraterna, stretchade vid sidan av och verkade obrydd om spelövningarna. Var det henne jag skulle intervjua? Var det anfallaren som skulle noteras för 43 mål den säsongen?

Foto: BILDBYRÅN

Efteråt berättade den malawiska tonåringen att kulturen var annorlunda hemma i Lilongwe. Där var träningarna avspända, allt som gällde var matcherna, som de fem landskamper hon dittills spelat och gjort nio mål på. Jag som varit på vippen att kalla henne oskolad fick höra hur minutiöst hon slipat på löptekniken, de raka armarna och frånskjutet tills jag bytt åsikt och ville skriva att alla andra är oskolade som inte kan springa på samma vis.

Två år har gått sedan intervjun och Tabitha Chawinga har oförtrutet rusat ifrån mittbackar med fler landskamper och större muskler. Trots alla sina brister, trots att hon glider in och ut ur matchbilderna, är hon brutalt bra. För bra för allsvenskan.

Passa på att se henne nu

Jag hör mig för om vilka anbud som kommit in till Kvarnsveden och får storklubbarna listade. Det är de bästa lagen i allsvenskan, Bundesliga, Ligue 1, norska toppserien och den pengapumpade kinesiska ligan.

Det är förvånande att höra.

Närapå chockerande.

För nog borde det vara ännu fler? Varför har inte Spanien, Danmark och England också ringt? Varför flyger inte klubbledarna med sina power suits och pengaportföljer till Borlänge och vägrar lämna utan en påskrift?

Tre omgångar återstår innan allsvenskan tar EM-uppehåll och inget tider på att Chawinga skulle snitta mindre än en fullträff per sommarmatch.

Så passa på att se årets stora attraktion innan det är för sent. Ta med din kompis, son eller dotter. För snart kan vi bara suckande säga ”tänk att HON var HÄR” medan vi klickar runt mellan höjdpunkter från någon europeisk storliga och ser en kort kvinna med raka armar kuta sig fri.

avKristoffer Bergström

ARTIKELN HANDLAR OM