Beskedet efter nakenchocken

Foto: ANDREAS L ERIKSSON, BILDBYRÅN

avAndreas Käck

FOTBOLL

Efter att bilder på en naken Björn Paulsen kablats ut i C Mores sändning vädjar nu Spelarföreningen (SFS) om att ta bort kameror i omklädningsrummet.

Det kommer inte att ske.

– Vi är lugnade av produktionsbolagets åtgärder och kommer att fortsätta visa de korta ögonblicksbilderna, säger C Mores programchef Johan Cederqvist.

Det var i samband med söndagens allsvenska match mellan Östersund och Hammarby som C More – av misstag – kablade ut bilder från Hammarbys omklädningsrum medan danske Björn Paulsen stod där, spritt språngande naken.

– Det är ett stort skämt att svensk fotboll tillåter kameror i omklädningsrummet, sa en fly förbannad Jiloan Hamad efteråt.

Efter matchen hörde C More av sig till Hammarby för en personlig ursäkt till Björn Paulsen.

– Men spelarna tog så illa vid sig att de ändå funderar på att tejpa för kameran i nästan match, sa Bajens presskontakt Axel Pershagen.

”Helt oacceptabelt”

Nu vädjar även Spelarföreningen (SFS) om att ta bort kamerorna.

– Det här är så klart helt oacceptabelt. Det ska inte få ske, säger generalsekreteraren – tillika förre storspelaren – Magnus Erlingmark.

Har ni diskuterat det här inom SFS?

– Ja, vi har diskuterat frågan tidigare och ifrågasatt varför de ska ha kameror inne i omklädningsrummen, men utan att egentligen gå vidare. Nu ska vi ta samtal med våra spelare och medlemmar som ska få tycka till. Sen tar vi en sväng med Unionen (spelarfacket), spelarna är ju medlemmar där också. Sen får vi se hur vi går vidare, säger Erlingmark.

Sportbladet har varit i kontakt C Mores programchef Johan Cederqvist som svarar i ett mejl.

Vidtar C More några åtgärder till kommande omgång? I så fall, vilka?

”Rutinen som är extremt tydlig är att kamerorna aldrig används live utan kollas alltid först av en redigerare. Den rutinen har fungerat perfekt med ett mycket olyckligt undantag. Efter i söndags blir det dessutom tekniskt omöjligt att klippa ut just den kameran live.”

Du sa tidigare att ni vill invänta rapporten från produktionsbolaget. Har den kommit? I så fall, vad var förklaringen till att misstaget skedde?

”Produktionsbolaget frångick rutinerna som är väldigt välkända för alla inblandade. De har vidtagit åtgärder för att det nu inte heller är tekniskt möjligt att missa detta.”

Kommer ni att fortsätta visa bilder från omklädningsrummen framöver?

”Ja. Det här manar till självkritik och en rejäl genomgång men vi är lugnade av produktionsbolagets åtgärder och kommer att fortsätta visa korta ögonblicksbilderna.”

Magnus Erlingmark är skarpt kritisk mot att det över huvud taget finns kameror i omklädningsrummen och säger att man ska fråga spelarna hur de vill ha det och sedan eventuellt agera. Rent hypotetiskt, kommer ni att lyssna på spelarna om de säger ifrån och vädjar om att ta bort kamerorna?

”Vi förhåller oss till SEF (Föreningen Svensk Elitfotboll) i den frågan. Det är värt att påpeka att kamerorna är ett initiativ från SEF, klubbarna och oss för att inkludera supportrar och tittare. Det är viktigt för allsvenskan. Om man tror att allsvenskans otroliga utveckling de senaste åren helt kan spåras till spelkvalité så bedrar man sig. Det handlar i hög grad även om supportrarna och närheten till spelarna och lagen. Det här är ett sätt att bidra till det. Vi har ständig dialog med SEF om de här frågorna.”

ARTIKELN HANDLAR OM