Förbundet: Går inte att göra något åt ibland

Foto: BILDBYRÅN
Haksabanovic.
FOTBOLL

Trots att flera spelare, med Arber Zeneli och Sead Haksabanovic i spetsen, valt bort Blågult ser inte Svenska Fotbollförbundet någon anledning till att förändra sitt arbete.

– De är individer som gör sina egna val, säger landslagschefen Lasse Richt.

Sead Haksabanovic är den senaste i raden av spelare som plötsligt bytt flitigt spel i de svenska ungdomslandslagen mot A-landslagsspel för en annan nation. 

Lasse Richt är ansvarig för landslagsverksamheten hos Svenska Fotbollförbundet:

– Det är inget kul när bra fotbollsspelare, som kan spela för Sverige, väljer något annat. Men det är svårt att överta individens egen rätt att välja eftersom den regeln finns. Vi försöker alltid se till att de ska välja Sverige, men ibland går det inte att göra så mycket åt det, säger Richt till Sportbladet.

”Koll på alla våra talanger”

Finns det inte anledning för förbundet att förstärka arbetet med de här spelarna som får väldigt mycket uppmärksamhet och intresse från andra länders landslag?

– Våra förbundskaptener har huvudansvaret att följa alla talanger. Vi har ett ganska stort nätverk ute i distrikten till exempel via våra spelarutbildare och andra. Jag tycker att vi är bra organiserade, säger Richt.

Ingen risk att ansvaret faller mellan förbundskaptenerna?

– Nej, vi har koll på alla våra talanger. Vi pratar med alla. Claes Eriksson har pratat med Haksabanovic, men i slutändan är det individen som väljer. Vi tar inte ut spelare bara för att låsa upp honom.

”Inte det behovet i dag”

– Det kan hända att vår A-förbundskapten kan ringa och prata med vissa, men det är en bedömning från gång till gång. Jag tycker att vi jobbar på ett så bra sätt vi kan, säger Richt och fortsätter:

– Om det här problemet växer så är det möjligt att vi behöver tänka om och förstärka det arbetet, men i dag känner jag inte att vi har det behovet. 

FAKTA

Fler som bytt landslag:

Martin Smedberg-Dalence

Ålder: 33 år.

Position: mittfältare

Klubbar:  Gunnilse, Västra Frölunda, Ljungskile SK, IFK Norrköping, IFK Göteborg.

För Sverige: 14 U17-, 13 U19-landskamper.

För Bolivia (sedan 2014): 12 A-landskamper, 1 mål.

Kommentar: Fick och tog chansen i sen ålder, 30 år, att spela A-landslagsfotboll med Bolivia. Spelade i Copa America 2015.

Arber Zeneli

Ålder: 22 år.

Position: mittfältare

Klubbar:  Hälsinggårdens AIK, Elfsborg, Heerenveen.

För Sverige: 7 U17/1 mål, 17 U19/5 mål, 11 U21-landskamper/1 mål.

För Kosovo (sedan 2016): 4 A-landskamper. 

Kommentar: Gjort resan genom svenska ungdomslandslagen, med i U21-truppen som tog EM-guld 2015, men utan speltid. Bytte något överraskande till Kosovo sommaren 2016 och har spelat tre i VM-kvalförluster för den nystartade fotbollsnationen.

Loret Sadiku

Ålder: 25 år.

Position: försvarare

Klubbar:  Hånger IF, IFK Värnamo, Helsingborgs IF, Mersin, Kasimpasa.

För Sverige: 3 U21-landskamper

För Kosovo (sedan 2014): 4 A-landskamper.

Kommentar: Sadiku, som är alban, var på väg att byta från Sverige till Albanien hösten 2013. Blev uttagen, men skadade sig. När Kosovo fick tillstånd att spela med ett landslag 2014 blev det i stället Kosovos landslag för Sadiku som är född i Pristina.

Modou Barrow

Ålder: 24 år.

Position: Anfallare

Klubbar:  Real de Banjul FC, Öster, Mjölby AI, Mjölby Södra IF, IFK Norrköping, Varbergs Bois, Östersund, Swansea, Nottingham (lån), Blackburn (lån), Leeds (lån).

För Gambia (sedan 2015): 6 A-landskamper/1 mål.

Kommentar: Kom till Sverige som 11-åring och tragglade sig sedan genom flera svenska klubbar innan det stora genombrottet i Östersund. Uttagen till det svenska U21-landslaget i mars 2015, men lämnade återbud på grund av skada. Två månader senare bestämde sig Barrow att i stället spela för hemlandet Gambia.

Erton Fejzullahu

Ålder: 28 år.

Position: Anfallare.

Klubbar:  Högadal, FC Köpenhamn, Mjällby, NEC Nijmegen, Randers, Djurgården, Beijing Guoan, Dalian Transcendence, Sarpsborg 08.

För Sverige: 2 U17, 7 U21/7 mål, 5 A-landskamper/3 mål.

För Kosovo (sedan 2015): 1 A-landskamp. 

Kommentar: Fejzullahu har gått hela vägen via ungdomslandslagen till svenska A-landslaget och janauriturneringar och en ”vanlig” landskamp. Dock ingen tävlingslandskamp. Var på väg att bli uttagen i Albaniens landslag men tackade i stället ja till Kosovo under 2015.

Pawel Cibicki

Ålder: 23 år.

Position: Anfallare.

Klubbar:  Nydala IF, FC Malmö, Jönköpings Södra, Malmö FF.

För Polen: 1 U19- och 1 U20-landskamp.

För Sverige (sedan 2016): 6 U21-landskamper/1 mål. 

Kommentar: En av få som bytt till och från Sverige. Spelade för Polen tidigare och blev uttagen i både Polens och Sveriges U21-landslagstrupper i augusti 2016 och valde då att tacka ja till sitt födelseland Sverige.

Miiko Albornoz

Ålder: 26 år.

Position: Försvarare.

Klubbar:  Brommapojkarna, Malmö FF, Hannover 96.

För Sverige: 14 U17-, 13 U19-, 11 U21-landskamper.

För Chile (sedan 2014): 8 A-landskamper/1 mål.

Kommentar: Hela 38 ungdomslandslagsmatcher för Sverige och uttagen av Erik Hamrén till A-landslaget i december 2013 då Albornoz tackade nej. Valde i stället att spela för Chile med hänvisning till de starka familjebanden, chansen att få spela i VM 2014 och den dom han dömts till i Sverige för sexuellt utnyttjande av barn som alltid skulle förfölja honom i ett svenskt landslag. Var med i Chiles VM-trupp 2014 utan att få speltid i Brasilien.