Förbundet: Går inte att göra något åt ibland

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN
Haksabanovic.

Trots att flera spelare, med Arber Zeneli och Sead Haksabanovic i spetsen, valt bort Blågult ser inte Svenska Fotbollförbundet någon anledning till att förändra sitt arbete.

– De är individer som gör sina egna val, säger landslagschefen Lasse Richt.

Sead Haksabanovic är den senaste i raden av spelare som plötsligt bytt flitigt spel i de svenska ungdomslandslagen mot A-landslagsspel för en annan nation. 

Lasse Richt är ansvarig för landslagsverksamheten hos Svenska Fotbollförbundet:

– Det är inget kul när bra fotbollsspelare, som kan spela för Sverige, väljer något annat. Men det är svårt att överta individens egen rätt att välja eftersom den regeln finns. Vi försöker alltid se till att de ska välja Sverige, men ibland går det inte att göra så mycket åt det, säger Richt till Sportbladet.

”Koll på alla våra talanger”

Finns det inte anledning för förbundet att förstärka arbetet med de här spelarna som får väldigt mycket uppmärksamhet och intresse från andra länders landslag?

– Våra förbundskaptener har huvudansvaret att följa alla talanger. Vi har ett ganska stort nätverk ute i distrikten till exempel via våra spelarutbildare och andra. Jag tycker att vi är bra organiserade, säger Richt.

Ingen risk att ansvaret faller mellan förbundskaptenerna?

– Nej, vi har koll på alla våra talanger. Vi pratar med alla. Claes Eriksson har pratat med Haksabanovic, men i slutändan är det individen som väljer. Vi tar inte ut spelare bara för att låsa upp honom.

”Inte det behovet i dag”

– Det kan hända att vår A-förbundskapten kan ringa och prata med vissa, men det är en bedömning från gång till gång. Jag tycker att vi jobbar på ett så bra sätt vi kan, säger Richt och fortsätter:

– Om det här problemet växer så är det möjligt att vi behöver tänka om och förstärka det arbetet, men i dag känner jag inte att vi har det behovet. 

Publicerad: