Norling: ”Jag gjorde korstecknet”

Foto: Bildbyrån
Eero Markkanen frälste AIK.
FOTBOLL

Petade Eero Markkanen frälste AIK.

Det fick Rikard Norling att pusta ut.

– Jag gjorde korstecknet och bad en fotbollsbön när jag skulle gå och lägga mig i går kväll, säger tränaren om valet att starta med Markkanen.

AIK har fått en tung start på säsongen.

Efter fyra poäng i de två inledande matcherna kom två blytunga förluster – först i derbyt mot Hammarby, sedan borta mot J-Södra – varpå kritiska röster började höjas mot tränare Rikard Norlings taktik, sportchef Björn Wesströms värvningar och det torftiga spelet.

I torsdagens match mot Sirius ändrade Norling i startelvan. Ut med sågade nyförvärvet Sulejman Krpic. In med dittills petade Eero Markkanen. Det gav effekt – direkt.

Målskytt direkt

Markkanen var nära att göra 1-0 redan i den 16:e minuten då han fick öppet mål på en retur, men bredsidade upp bollen i ribban.

En kvart senare kom det som skulle bli segermålet. Simon Thern såg att anfallaren drog i väg i djupet – hittade honom med en ljuvlig lyra – och Markkanen kunde sprinta förbi ett yrvaket Siriusförsvar och trycka in 1–0.

– Det var skönt att starta, och det var skönt att få göra ett mål. Det blev bara ett, men det räckte, säger Markkanen.

Borde du ha fått chansen tidigare i startelvan?

– Det bestämmer tränaren, säger forwarden och ler snett.

Norlings ritual

Rikard Norling höll i sin tur ett långt resonemang om Markkanen på presskonferensen.

– Om man tittar på hans spelstil i förhållande till vårt sätt att spela är han egentligen klippt och skuren för det. Och det vi såg i den första halvleken var ungefär det jag hade hoppats på, säger Norling.

Tränaren hade nämligen – efter valet av Markkanen – förberett sig med ett slags tillbedjande ritual under onsdagskvällen.

– Jag gjorde korstecknet och bad en fotbollsbön (för Markkanen) när jag skulle gå och lägga mig i går kväll. Eero är snabb och stark och har ett oerhört bra vänsterskott. Nu ska jag be några böner till så att han fortsätter på samma vis. För annars måste jag spela med Henok Goitom längst fram och det är inte hans bästa position.

Sirius: ”Vi gav bort matchen”

För nu planerar Norling att spela vidare med Markkanen som ensam spets. Henok Goitom vill han i sin tur ha nästan som en offensiv mittfältare, snarare än släpande anfallare.

– Det är precis det jag säger. För det är en ny Eero Markkanen vi har nu.

Resultatet stod sig matchen ut och segern gör att AIK klättrar till en nionde plats i tabellen.

– Det här var väldigt viktigt för oss, säger Norling.

Succénykomlingen Sirius var dock riktigt besvikna på sin tama insats.

– Vi ger bort matchen. Det känns värdelöst, säger lagkaptenen Niklas Busch Thor.

ARTIKELN HANDLAR OM