Allsvenskan i fotboll 2020

Glöm Tegnell – han avgör allsvenskans öde

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

Glöm Anders Tegnell alla fotbollsfans – här är långdistansaren som avgör allsvenskans öde:

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten, 46.

– Jag har ett intresse för sport och kanske lite mer kunskap om det, säger han.

Under fredagsförmiddagen hade Riksidrottsförbundet, RF, och Svenska Fotbollförbundet, SvFF, ett möte med Folkhälsomyndighetens jurister. Där presenterades delar av det medicinska protokoll som ska ligga till grund för en fotbollsstart utan publik i juni.

Sportbladet kan nu avslöja en för fotbollen glädjande nyhet, nämligen att vid nästa möte i slutet av kommande vecka medverkar biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten, 46. Det är Wallensten som hanterar idrottsfrågorna på FHM före självaste statsepidemiolog Anders Tegnell.

Anders Wallensten.

– Vi är alla inblandade, men jag har fått ta lite mer av de frågorna tillsammans med andra, säger Anders Wallensten när Sportbladet intervjuar honom i samband med FHM:s dagliga covid-19-presskonferens i Solna.

Anders Wallensten har en bakgrund som tävlingstriathlet, men framför allt inom långdistanssporter på motionsnivå.

”Jag håller mig i form”

– Löpning, swimrun och lite annat, men inte på någon avancerad nivå. Inga särskilda tävlingar, men jag håller mig i form, säger Anders Wallensten vars ”FHM-kropp” har gått genom rutan i många vardagsrum.

Som sportintresserad håller Anders Wallensten idrottens betydelse i samhället högt.

– Idrotten är jätteviktig. Dels som motivation för att få folk att hålla igång, men även underhållningsvärdet är stort. Idrotten är viktig inte minst för att folk ska kunna sätta mål, träffas och umgås. Att man rör sig är dessutom oerhört viktigt för folkhälsan, det otvetydigt, säger Anders Wallensten.

Ungdomstävlan är tillåten, är det viktigt att även kunna starta upp senioridrotten?

– Självklart. Vi behöver alla röra på oss och vi vill återgå till ett normalt samhälle så fort som möjligt, men vi måste tänka på att vi är mitt i ett utbrott av en sjukdom som drabbar hårt. Då måste tyvärr vissa smittskyddsåtgärder till i det här skedet. Vi vill lätta på de så fort det är möjligt, säger Anders Wallensten.

Det som styr, enligt den biträdande statsepidemilogen, är hur smittspridningen ser ut den närmaste framtiden.

Anders Tegnell.

”Positiva signaler, men…”

– Vi ser positiva signaler, men är fortfarande på en mycket hög nivå. Riktigt hur snabbt minskningen går är lite svårt att sia om. De närmaste veckorna kommer vi att titta på alla de här sommarfrågorna för att kunna ge ett tydligare besked, säger Anders Wallensten.

Den dagen det är möjligt att lätta på vissa restriktioner vill Folkhälsomyndigheten i första hand gå ut med en generell rekommendation som gäller hela idrottsrörelsen. Det har också varit RF:s samlade linje. Samtidigt används just fotbollsligor runt om i Europa – med sina överlägsna ekonomiska och medicinska resurser – som testballonger för att kontrollera om idrotten kan gå igång på ett smittsäkert sätt.

Går det att göra avsteg från att alla idrotter och sporter måste starta exakt samtidigt?

– Som vi ser det nu vill vi helst med en generell rekommendation som idrotterna kan anpassa sig till än att ha detaljer för olika sporter, säger Anders Wallensten.

Men skulle det vara möjligt? Fotbollen till exempel? Den är ju mer professionaliserad än många andra idrotter.

– Jag tror det är ganska svårt juridiskt. Jag är ingen jurist, men det har jag förstått att det är svårt.

Även Anders Tegnell har tidigare hänvisat till svårigheten att arrangera fotbollsmatcher under nuvarande lagar och regler, men Sportbladet har fått återkopplat från inrikesminister Mikael Dambergs stab att en offentlig tillställning utan publik inte är någon offentlig tillställning eftersom allmänheten inte har tillträde.

Per Strängberg är pressekreterare hos inrikesminister Damberg:

– Jag kan konstatera att polismyndigheten på sin hemsida har lagt upp information om hur myndigheten ser på begreppet ”deltagare” och att myndigheten då anger att begreppet vid fotbollsevenemang omfattar ”endast publiken, inte idrottare eller tränare”, säger Per Strängberg.

Grönt ljus juridiskt

Det innebär grönt ljus att spela fotbollsmatcher inför tomma läktare utan att regeringen skulle behöva dra tillbaka 50-personersförbudet först.

I nästa vecka kommer ett nytt möte mellan RF, SvFF och FHM att hållas, och det är på detta möte Anders Wallensten ska medverka.

– Min roll är det epidemiologiska kunnandet, hur man kan tänka ur ett smittskyddsperspektiv, säger han.

Fotbollen vill visa upp sitt medicinska protokoll, att de kan garantera att de inte ökar på smittspridningen. Finns det något i ett medicinskt protokoll som kan öppna upp?

– Jag vågar inte säga det nu. Vi jobbar framför allt på att hitta en lösning som fungerar på ett brett plan i samhället.

Fotbollsligorna startar upp nu i Tyskland och även i Norge och Danmark. Vilket är det huvudsakliga problemet att göra samma sak i Sverige?

– Det är klart att vi tar in att man gör på olika sätt i olika länder. Vi följer vad som händer, men i princip utgår vi från det svenska läget och vad som händer i Sverige och det här är vår plan nu, säger Anders Wallensten.

Wallensten: Ingen fotbollsfantast

Om det var de goda nyheterna för svenska fotbollsfans som vill ha igång de högsta serierna inför tomma läktare till att börja med, så kommer de dåliga nyheterna här: Anders Wallensten må vara idrottsintresserad, men han är ingen allsvensk fotbollsfanatiker.

– Nja, jag är kanske ingen fotbollsfantast, men jag tycker det mesta är roligt att titta på på tv, säger han.

Har du något favoritlag?

– Nej, faktiskt inte.

Å andra sidan kanske lika bra det.

Skulle Anders Wallensten bli personen som öppnar upp för en svensk fotbollsstart i mitten av juni kan åtminstone ingen anklaga honom för att ha varit part i mål.

MEDICINSKA PROTOKOLLETS FEM FASER

Fas 1: Återgång till normal träning avseende antal träningar och den kroppskontakt som är en naturlig del av fotbollen.

Fas 2: Genomförande av träningsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.

Fas 3: Genomförande av tävlingsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.

Fas 4: Genomförande av tävlingsmatcher med ett begränsat publikantal.

Fas 5: Genomförande av tävlingsmatcher med ett normalt publikantal.

Om smittspridningsläget förändras till det sämre ska fotbollen kunna flytta tillbaka mellan faserna beroende på var man befinner sig. Detta för att säkerställa en uthållighet om pandemin blir långvarig.

I protokollet slås också fast att ”efterlevnaden av detta dokument kommer följas upp av de av förbundsstyrelsen utsedda matchdelegaterna, samt vilka sanktioner som följer om arrangören inte följer dessa”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Tomasson: ”Det är inte smart”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2020

Anders Tegnell

Allsvenskan i fotboll

Fotboll

Anders Wallensten

Coronaviruset