Överväger allsvensk återkomst – trots dubbla framgången

Succé med klubblaget och mästerskapsspelare med sitt nya landslag i somras.

Mikael Dyrestam, 27, funderar ändå på att återvända till allsvenskan 2020.

– Med familj blir andra saker viktiga. I så fall är drömscenariot IFK Göteborg, säger försvararen.

Även för de mest initierade grekiska fotbollskännarna är toppen av Superleague en överraskning efter sex omgångar.

Olympiakos leder tabellen en poäng före lilla Xanthi från nordöstra Grekland. Mikael Dyrestams lag är före storklubbar som PAOK, AEK Aten och Panathinaikos.

– Det är en skräll. Det var nog ingen som trodde det efter förra säsongen, säger Mikael Dyrestam till Sportbladet per telefon från Grekland.

Den tidigare IFK Göteborgs- och senast Kalmar FF-spelaren lämnade allsvenskan i vintras och flyttade till Grekland i januari.

– Jag kom från vintersemestern i Sverige och fick lite skadeproblem och spelade inte så mycket förrän i slutet av säsongen i våras. Vi hade svårt att vinna matcherna med Xanthi och sjönk i tabellen.

Utrensning i klubben

Säsongen slutade med en tolfteplats och utrensning i klubben.

In kom nye spanske tränaren Kiko Ramirez – och 14 nya spelare.

– Ramirez pratar bara spanska och har en tolk med sig hela tiden på träningarna. Han plockade med sig flera spanska och andra utländska, spansktalande spelare – men det har fungerat väldigt bra, säger Dyrestam och den uppriktiga förvåningen hörs på tonläget.

– Vi spelar försvarsinriktat, låter motståndarna göra misstagen och har bra offensiva spelare som kan avgöra på egen hand.

Hur långt kommer det räcka?

– Jag tror det kommer gå bra, betydligt bättre än i våras. Vi får se var vi står de närmaste veckorna när vi möter Aris och Olympiakos i ligan efter landslagsuppehållet, säger Dyrestam som spelat fem av de sex inledande omgångarna från start.

– Ramirez ser mig som mittback, men när vår högerback blev skadad så har jag fått ta den positionen. Jag ser mig som försvarare. När jag lämnade Blåvitt var det viktigt för mig att spela mittback, nu är det att få spela 90 minuter. Jag spelar vänsterback om det är där tränaren vill ha mig – eller var som helst med planen.

– Jag ville spela i min bästa position när jag flyttade från IFK Göteborg, men det framstod som mer dramatiskt än det var när jag lämnade (med utgående kontrakt). Jag såg i alla fall till att Blåvitt fick betalt för mig – en miljon kronor direkt och 1,5 miljoner kronor ytterligare när jag hade gjort 25 matcher för Ålesund.

Bytte landslag

Dyrestam har tänkt om när det gäller mer än positionen på planen.

2012 var han med på den svenska januariturnén och spelade två A-landskamper för Blågult.

Han är född i Växjö men har via föräldrarna rötter i afrikanska Guinea.

– Deras förbund var på mig redan under tiden i IFK Göteborg att jag skulle representera Guinea, men då sa jag nej.

Sent i våras tackade han ja, debuterade i juni – och blev uttagen i Guineas landslag till slutspelet av Afrikanska mästerskapen i Egypten. 

– Det är det största jag upplevt i karriären. Mamma och pappa är väldigt stolta. Det har varit många fantastiska erfarenheter, säger han entusiastiskt. 

Berätta.

– Det är så många saker och helheten. Platser man har fått uppleva och att landslaget sköts mer professionellt än jag trodde. Vår dåvarande belgiske förbundskapten Paul Put hade en stab med landsmän som förberedde oss inför Afrikanska mästerskapet som var väldigt häftigt att få vara med i. 

– I Guinea kunde vi inte förflytta oss vid ett tillfälle för det var så många fans som skulle hylla oss. Väldigt många av dem var sedan på plats under slutspelet i Egypten.

Guinea tog sig vidare från gruppspelet men åkte ut, 0-3, mot blivande slutsegraren Algeriet, i åttondelsfinalen. 

– Efter det fick förbundskaptenen sparken. Kravet var att vi skulle ta oss till kvartsfinal…

Mikael Dyrestam med sonen William, 1,5 år och sambon Amanda.
Mikael Dyrestam med sonen William, 1,5 år och sambon Amanda.

Afrikanska mästerskapen ett lyft

Dyrestam spelade från start i alla fyra matcherna i Afrikanska mästerskapet.

– Det blev ett lyft för mig. Vi var på läger i Marocko inför och det var väldigt bra förberedelser. Vi hade ett strikt kostschema, jag gick ner fyra kilo och har aldrig känt mig så stark och vältränad.

– Jag anslöt till Xanthi tre veckor senare än de andra spelarna i somras men Kiko Ramirez sa direkt att han såg mig som en startspelare. Jag har byggt vidare på självförtroendet och fysiken jag fick med landslaget.

Kontraktet med Xanthi går ut efter säsongen, nästa sommar.

Vad händer då?

– Jag vet inte. Xanthi har pratat med min agent Nima Modyr om en förlängning, men både jag och klubben har kommit överens om att avvakta. Min sambo Amanda och jag har en liten son, William, som är 1,5 år och nu är det det som är bäst för familjen som kommer först.

– Kommer det något väldigt bra erbjudande från rätt klubb, på rätt ställe, med rätt ekonomi så kan vi tänka oss att stanna utomlands annars är att återvända till Sverige ett starkt alternativ.

– Vi trivs bra i Xanthi, det är bara 20 minuter till havet, det är fint på sommarhalvåret och William går på dagis här – men hemma är hemma med släkt och vänner.

Var är hemma i Sverige?

– Det är Göteborg både för Amanda och mig. Då är drömscenariot IFK Göteborg, det har det alltid varit. Det blev Kalmar FF när jag lämnade Holland eftersom Blåvitt varken hade plats eller ekonomin då. 

Hur bra är du jämfört med 2013 när du lämnade IFK Göteborg?

– Jag får väl svara att jag är i mitt livs form…haha. Det där är ju jättesvårt att säga. Det går väldigt bra nu, jag är bara 27 år och har mina bästa år framför mig. Jag känner att jag utvecklas och lär mig hela tiden. Erfarenheten är viktigt för att förstå hur man ska sköta sig och ta hand om sin kropp, säger Mikael Dyrestam.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.