Hope Solos tips till Sverige: ”Spela fysiskt”

Stjärnan till Sportbladet inför mötet med USA i VM

avJohanna Frändén

Publicerad:
Uppdaterad:

PARIS. Hope Solo tvekar inte att dela med sig av tips till svenskorna inför kvällens prestigemöte. Dessutom öser den före detta målvakten lovord över assisterande tränaren Tony Gustavsson.

– Tony är både tuff och känslosam, han ligger bakom våra fasta situationer och tog oss till nya nivåer, säger Solo till Sportbladet.

Hope Solo slutade som målvakt i det amerikanska landslaget för tre år sedan, men vet fortfarande hur man startar stormar i världens alla hörn. För Sportbladet berättar hon hur hennes målvaktshandskar var trasiga med flit inför straffläggningen mot Sverige i OS-kvartsfinalen 2016.

I egentlig mening har Solo aldrig slutat i landslaget. Men efter avstängningen på två år som hon ådrog sig bland annat efter att ha kallat svenskorna för ”fegisar” på grund av det defensiva spelet i OS, har hon inte varit välkommen tillbaka. Under VM är hon expert i BBC.

– Den brittiska publiken är fotbollsintelligent, det handlar inte så mycket om underhållning, mer om bollen. Jag har ingen agenda, jag är anställd av BBC för att säga vad jag tycker, och jag är alltid ärlig. Det värderas högt här, folk vill ha det; ärlighet, inte agendor. Det är riktigt roligt, jag älskar det, säger hon till Sportbladet.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Hope Solo

Saknar du inte att spela?

– Nej, faktiskt inte. Många av mina tidigare lagkamrater börjar kommentera direkt efter spelarkarriären och man känner att de vill vara på plan fortfarande. Men för mig har det gått tre år, jag har gjort något nytt i livet, fokuserat på min familj och för första gången gör jag vad jag själv vill. Jag har slutit fred med sporten, nu är jag tillbaka igen och känner mig föryngrad.

Hur är din relation med USA:s landslag idag? Har du vänner där?

– Jag låter laget fokusera och visar dem respekt, jag är här för att analysera och titta och det är kul. Jag pratar med några av spelarna fortfarande, men i övrigt vill jag att de ska ha sitt utrymme. Men jag håller på dem och älskar att se dem spela. Jag är ett lojalt fan.

Vad säger du om Sveriges chanser i matchen i kväll?

– Sverige har en rik fotbollshistoria och brukar inte tillåta USA spela sin bästa fotboll. De är fysiska och bryter upp vårt spel bra, låter oss inte spela vårt bästa spel. Jag hoppas att det ska bli så imorgon! Jag vill se USA steppa upp. Just nu är USA är ett bättre lag än tidigare, med mer talang, mer teknik, bättre anfallsspel, men försvaret har inte blivit testat och jag vill se det mot Sverige. Jag vill se hur unga spelare klarar sig mot ett fysiskt motstånd, många har aldrig mött det, så det blir ett stort test, säger Hope Solo.

Hon är inte säker på att Sverige är riktigt på den nivå de vill vara än.

– Det blir bra med Gerhardsson på sikt, han har implementerat en ny stil efter Pia, han vill spela mer med med bollen. Men jag tror att han behöver mer tid för att lyckas bygga upp det och för att få ihop tempo och passningsspel. Men jag vill se Sverige visa all potential mot USA, de har så mycket mer att ge på både dam- och herrsida, alla väntar på att se Sverige ge allt. Hoppas vi kan se det i matchen.

Hur ska det då gå till mot regerande världsmästarna som inlett VM med 16–0 i målskillnad på två matcher? Hope Solo har några idéer om USA:s svagheter och delar gärna med sig.

– Jag vet att Sverige har mycket kvalité, men de kan inte ha bara en eller två spelare offensivt. De måste ha andrarusher från mittfältet, och mer än två anfallare; tre, fyra, fem eller sex spelare behöver anfalla samtidigt.

Nyligen gick den amerikanska före detta målvaktsstjärnan ut med hård kritik mot nuvarande förbundskapten Jill Ellis, som hon menar inte vågar ta tag i USA:s svagheter, i rädsla för att sänka spelarnas självförtroende. Hope Solo menar också att de assisterande tränarna står för mycket av det taktiskt arbetet bakom och håller fram Tony Gustavssons betydelse för Sportbladet.

– Tony är klass! Han visar sina känslor och är emotionell som tränare, han vill verkligen vinna, han är arg, han gråter… Han har gjort massor för USA, på våra offensiva fasta situationer, vilket ofta gjort skillnaden mellan oss och motståndaren. Vi gjorde mål på massor av fasta med Tony, det är han som designar dem. Så han har varit underbar för USA, jag har bara bra saker att säga om honom. Han tog oss till nya nivåer, han var tuff men jag gillar det det och jag önskar att han kunde vara mer inblandad i försvarsspelet. Där kunde han haft mer inflytande, säger Hope Solo.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM