Nygren Blåvitts hjälte i västsvenska derbyt

avKristoffer Bergström, Michael Wagner

Han är 17 år ung och Västderbyts kung.

Benjamin Nygren låg bakom alla mål i IFK Göteborgs 3–0-seger mot Elfsborg.

– Man hade inte ens de förväntningarna på Zlatan, säger Blåvitts tränare Poya Asbaghi.

IFK Göteborg har haft ett par tunga säsonger, men en svit är fortsatt imponerande. Hemma i Göteborg hade Blåvitt gått obesegrat genom 15 raka matcher mot Elfsborg inför dagens derby.

Nu är det 16.

Smällde upp i krysset

För på Ullevi var hemmalaget förkrossande effektivt i första halvlek. Efter 23 minuter ångade Sebastian Ohlsson fram på högerkanten och släppte in till Benjamin Nygren i straffområdet. 17-åringen släppte kyligt bakåt till Patrik Karlsson Lagemyr som satte 1–0. Strax efter visade Nygren samma lugn när han rullade in en bredsida från straffområdslinjen till 2–0.

Trean kom mitt i andra halvlek, sedan Elfsborgs back Stian Rode Gregersen visats ut. Nygren utnyttjade ytorna när han avancerade fram och hittade ut till Sebastian Ohlsson som smällde upp bollen i första krysset.

Floppade i premiären

Matchen slutade 3–0 och segern var extra välkommen för ett IFK Göteborg som öppnade säsongen med att förlora mot AFC med 3–1.

– Först och främst är det fantastiskt skönt att hålla nollan och göra tre mål framåt. Vi börjar ganska skakigt men jobbar oss in i matchen, säger Sebastian Ohlsson till C More och fortsätter:

– Vi förtjänar att vinna med 3–0.

Om sin 17-årige lagkamrat Benjamin Nygren har lagkaptenen bara varma ord.

– Jag har sett honom sedan han var en liten pojk, då han spelade med min lillebror. Det har alltid varit en bra spelare men nu har han växlat upp ordentligt. Han blir mer och mer mogen.

”Ska bära en storklubb”

Nygren var 16 år gammal när han skrev A-lagskontrakt med Blåvitt i maj i fjol. Han gjorde tre insatser i allsvenskan förra säsongen och är numera i princip given i starelvan. Blåvitts tränare Poya Asbaghi har noterat de skyhöga förväntningarna på sin guldklimp.

– Benjamin Nygren är 17 år men det har förväntats av honom att han ska bära en allsvensk storklubb. Man hade inte ens de förväntningarna på Zlatan. Det blir så för att vi har ett väldigt ungt lag och då lyfts de här spelarna fram ännu mer, säger han.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM