Caroline Seger vinner för sina ledaregenskaper

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Diamantbollen ska vara priset till årets främsta spelare.

2019 är det något mer.

Caroline Seger belönas för sina ledaregenskaper.

VM-laget och Rosengårds kapten får sina lag att lyfta på ett unikt sätt – och lyfter med dem.

När Caroline Seger gick upp på scenen på Hovet i sin moderna silverdress var det med guldglans. Den 34-åriga lagkaptenen samlade sig inför publiken och njöt.

Ensam är inte stark varken i livet eller i sporten, påpekade Caroline Seger och vände sig till de som betyder något för henne.

Individuellt har spekulationerna mer pekat på Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl.

"Kosse", det kreativa navet i VM-laget, den skoningslösa kravställande tekniskt begåvade stjärnan som reser sig trots att motståndarna knockat henne till marken. Stjärnan har fått en fri roll under Peter Gerhardssons ledning vilket kommer att mynna ut i fler mästerskapsmedaljer.

Foto: Peter Wixtröm

Hennes bästa tid är nu

Eller Hedvig Lindahl som kom till VM efter en säsong på Chelseas bänk och spelade sitt livs fotboll under sommarens mästerskap. 36 år och hennes bästa tid är nu.

Båda står för aktioner som sticker ut individuellt och visst fanns det fler namn: Magdalena Eriksson, Linda Sembrant, Sofia Jakobsson och Fridolina Rolfö. Men en dag då diskussionerna om värdet av individuella utmärkelser har gått varma valdes laget för jaget.

När Svenska Fotbollförbundet och Sydsvenska Dagbladet fattade beslut handlade det mer om ledarförmåga och kapacitet att lyfta sitt lag mer än sig själv.

Caroline Seger har levererat i både landslag och klubblag på en hög nivå. Medan Kosovare Asllani inte fått till våren i Linköping och Hedvig snuddat vid den omtumlande känslan av att åldersfasas ut i England har Caroline Seger burit sitt Rosengård.

Det går inte lika snabbt som i unga år, som 2009 när hon vann sin första Diamantboll. Men spelmässigt kompenserar mittfältaren bristerna med en vass spelförståelse, känsliga fötter och benhård mentalitet. Fotbollsgalan 2009 blev en enorm framgång för Caroline Seger, då vann hon tre priser.

Vinner Diamantbollen för sina ledaregenskaper

Tio år senare kammade hon hem två. Hon vinner Diamantbollen för sina ledaregenskaper. De på plan, i omklädningsrummet och mellan matcherna.

Caroline Seger är på många sätt unik.

Det är en person som har nära till skratt, som driver med dig på ett kärleksfullt sätt och ställer krav på sin omgivning. Det är hon som skadad lyfter ersättarna Nathalie Björn och Julia Zigiotti Olme i viktiga kvalmatcher.

Det är en personlighet som slipats av motgångar och sorg på nära håll.

Inför VM mötte jag tre spelares egna förebilder och de människor de själva inspirerar.

En kylig vårkväll i april följde jag med Caroline Seger till Torna Hällestad i Skåne. Med glimten i ögat genomförde hon ett träningspass med de unga flickorna i bygdens lag. Men det var när de samlades kring det stora bordet i klubbhuset som landslagsstjärnans ärliga inre drivkraft kom fram. Frågor om krav och bristande tro på sin egen kapacitet fick Caroline Seger att hålla ett brandtal om vikten av att aldrig förlora tron på sig själv. "Det gör ont i mig när unga personer känner den här osäkerheten" sa Caroline Seger efter det känslosamma mötet.

Hon kan själv framstå som en stenhård typ.

Men Caroline Seger är mjuk.

Irriterade killarna på fotbollsplanen

Formad av familjens utmaningar där systerns drogmissbruk präglat uppväxten, men fogat samman familjen.

På Kanelgatan 11 i Gantofta fanns den fotbollsintresserade pappan Mikael och den socialt ömmande modern Birgitta, alltid med en extra plats för den som behövde det i barnens vänskapskrets.

Där i en förlåtande, varm miljö har Caroline Seger funnit trygghet och vuxit till den kvinna hon är idag.

På fotbollsplanen irriterade flickan Caroline Seger killarna i lagen hon mötte. De störde sig på tioåringen som gjorde tvåstegsfinter och fler mål än de själva klarade av.

Under karriären har hon fortsatt väcka starka känslor hos motsatta könet när hon påpekat kvinnliga spelares lika rätt.

Hon har riktat sig mot fotbollens makthavare och den manliga strukturen.

2019 är mycket av det Caroline Seger och andra ledstjärnor i det svenska bronslaget tycker självklart för väldigt många.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.