Allsvenskan i fotboll

Solheim nätade i avskedet: ”Det blir emotionellt”

avMakoto Asahara

Mats Solheim kom in i minut 81. I den femte övertidsminuten hade han gjort mål – i det som sannolikt var kulturbärarens sista framträdande i Hammarbytröjan.

– I en perfekt värld och ett drömscenario hade det varit målet för guldet, säger norrmannen.

Mats Solheims mål fastställde slutresultatet 4–1 i Hammarbyfavör hemma mot BK Häcken.

Ett bra resultat – men inte tillräckligt då Djurgården fick sin poäng i Norrköping och Malmö öste in sina mål i Örebro.

– Vi gjorde väl det vi skulle göra. Vi vinner ändå med 4–1. I en perfekt värld ska det räcka.

Vad är det främst för känslor här och nu?

– Nej, men vi är lite besvikna ändå trots att vi gjort en fantastisk höst. Det blir en bismak när vi kommer trea med 65 poäng och inte kommer bättre än just trea. Vi gjorde ändå ett hederligt försök.

För Mats Solheim, som hoppade in med knappt tio minuter kvar av ordinarie tid, blev det ändå ett speciellt avslut på säsongen med ett mål på matchens i princip sista spark.

1 av 6

”Blir emotionellt”

Och det var till hemmapublikens skanderande av hans namn som slutsignalen gick.

– Personligen var det väldigt speciellt. Det var en speciell känsla för mig i dag. Att ändå få göra ett mål i sista minuterna. I en perfekt värld och ett drömscenario hade det varit målet för guldet, säger försvararen, som också fällde en tår under de fortsatta hyllningarna efter slutsignalen.

– Jag trodde inte jag skulle börja gråta innan matchen. Men när man står där blir det emotionellt.

Allt talar i alla fall för att det där inte bara var ett farväl till allsvenskan 2019, utan även ett farväl till Hammarby.

– Utgångspunkten är att det är det som är mest troligt, säger norrmannen med det utgående kontraktet.

Skulle något kunna övertala dig till att stanna?

– Nej, vi har egentligen redan tagit ett beslut. Det var min sista match, säger Solheim, som inte velat lägga något fokus på sig själv och något avsked inför matchen.

Hyllas av ”Mujo”

Men försvararen, som blivit något av en publikfavorit på Tele2 arena, fick ändå sina hyllningssånger efter att uppgifter om hans avsked dykt upp inför matchen.

– Jag har egentligen bara varit mig själv. Men det är något som bara blivit så. Det tycker jag ändå är jättefint och coolt. Att folk värderar en inte bara som en fotbollsspelare utan som människa också.

Det gör även lagkamraten Muamer Tankovic:

– Han har varit här längst utav oss, är en jättebra fotbollsspelare som alltid ger allt. Alltid positiv även om han suttit på bänken. Kör 110 procent. Jag önskar honom all lycka till i framtiden. En fantastisk god kille, säger anfallaren om sin lagkamrat, som kom till Hammarby 2015.

Vladimir Rodic:

– Vi kommer sakna honom. Han är en fantastisk kille. Väldigt rolig och bra för atmosfären i laget.

ARTIKELN HANDLAR OM