”Kan vara frustrerande”

IFK-tränarens varning inför mötet med AIK

Poya Asbaghi.
Poya Asbaghi.

GÖTEBORG. IFK Göteborgs spelare är varnade för AIK:s markeringsinriktade försvarsspel.

Budskapet på taktikmötet: behåll kylan.

– AIK drar ofta på sig väldigt mycket frisparkar och det kan vara frustrerande som motståndare, säger tränaren Poya Asbaghi.

Rikard Norling har stöpt om AIK:s försvarsspel. IFK Göteborg ägnade onsdagen åt att förbereda sig inför mötet med stockholmarnas nya markeringsinriktade försvarsspel.

Under genomgången på Kamratgården gjorde Poya Asbaghi sina spelare uppmärksammade på utmaningarna. Budskapet kommer att betonas ytterligare på matchdagen.

– AIK har sitt markeringsspel, men så fort en spelare blir bortgjord tar de en frispark. De drar på sig väldigt mycket frisparkar på det sättet och det är sällan i början av matcherna som domarna drar upp det gula kortet även om det borde varit ett gult, säger IFK-tränaren och betonar:

– Det är lätt hänt att vi börjar fokuserar på domaren, men det får vi inte göra. Är vi inte förberedda på det kan vi hamna ur balans.

Imponerad tränare

En IFK-spelare som älskar att utmana en mot en är Patrik Karlsson Lagemyr. Han ser fram emot att möta AIK.

– Om man lyckas göra sin gubbe finns det enorma ytor och det är något jag kommer att försöka med i morgon. Jag kommer inte ihåg senast man spelade en sådan match, säger han.

Poya Asbaghi är samtidigt imponerad av den gul-svarta skepnadens nya drag.

– Det är imponerande av Rikard att gå från det mest strikta zonförsvaret i svensk fotboll till att applicera någonting som är totala motsatsen nästan. Att han vågar göra det kan man bara beundra som kollega, säger han.

IFK Göteborg kommer till spel utan sin ordinarie högerback Nzuzi Toko, som lämnar klubben. Det öppnar för 20-årige Emil Holm från start.

– Det är klart att det är en plats som öppnas och jag ska göra allt jag kan för att fylla den. Får jag chansen är jag beredd, säger han.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.