Gustav Svensson: ”NBA tog vårt hotell”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Foto: Janerik Henriksson/TT

MLS-lagen har börjat dyka upp på Disney World i Florida. Sedan kommer de ännu större stjärnorna från basketen.

Då är rangordningen given.

– NBA tog vårt hotell, säger Gustav Svensson i Seattle Sounders.

Magnus Erikssons San Jose Earthquakes var första MLS-klubben som dök upp på gigantiska Disney World utanför Orlando, Florida, för fyra dagar sedan för att inleda förberedelserna inför återstarten av den nordamerikanska fotbollssäsongen.

MLS-turneringen på Disney World med de 26 lagen börjar 8 juli. Men dagarna efter anländer de riktigt stora idrottsstjärnorna i USA.

9-29 juli har 22 NBA-lag träningsläger på gigantiska Disney World – 122 kvadratkilometer stort – innan ligan inleder sitt tävlingsspel 30 juli på området med stjärnor som LeBron James, James Harden och Giannis Antetokounmpo i spetsen.

Fotbollsmästarna fick flytta

För Major League Soccerlagen har konkurrensen från basketstjärnorna redan noterats.

– Vi i fotbollen låg ju före i vår planering av återstarten. Seattle Sounders bokade tidigt var vi skulle bo på Disney World, men nyligen fick vi reda på att vi måste flytta.

Foto: Joshua Bessex / TT
Foto: Ted S. Warren / TT

– NBA behövde vårt hotell. Dom tyckte väl att det såg rätt bra ut, säger landslagsmittfältaren Gustav Svensson med ett skratt. Deras budget är lite större så de gick in med ett större bud.

Men även inom NBA är hackordningen noga reglerad.

Utifrån lagens seedning får de åtta bästa NBA-lagen bo på lyxigaste Gran Destino Tower, mellangruppen på Grand Floridian Resort&Spa och de lägst rankade på Disney’s Yacht Club Resort.

– Jag önskar att vi hade något liknande i MLS eftersom Seattle tog titeln i höstas. Men jag är rädd att Mange Erikssons San Jose som kom dit först väljer boende först.

– Vi kommer dit bland de sista lagen. Vi får väl annexet, säger Gustav Svensson hemifrån Seattle.

Delar av nöjesparken öppnas steg för steg parallellt med att MLS- och NBA-lagen finns på plats, men idrottarna kommer vara isolerade och åtskilda från allmänheten. 

Sannolikt även från varandra.

Matcherna krockar

– Jag hade jättegärna sett några NBA-matcher men de kör i gång sitt gruppspel när vi ska spela slutspel. Vi har frågat, men båda ligorna verkar måna att respektive spelare ska vara i sina bubblor. 

Din favoritspelare i NBA?

– Stephen Curry i Golden State är bra, men jag är ingen jätteexpert, säger Svensson.

I svenska fotbollslandslaget finns det flera spelare som är extremt basketintresserade som Dejan Kulusevski och Martin Olsson.

– Det hade blivit svårt att hålla kvar dem på hotellet…

Gustav Svensson är ändå nöjd över att det kommer bli tävlingsmatcher inom kort.

– Det har varit många diskussioner för att få ihop det och fortfarande är det mycket praktiskt som ska klaffa med 26 lag på samma ställe. Det blir ju matcher från 09 på morgonen till 21.30 på kvällen.

– Men vi vill spela, klubbarna och ligan behöver inkomsterna och fotbollen behöver synas. Ingen vet hur det blir till hösten, säger Svensson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.