Hegerberg-löst Norge fick VM-drömstart

Förhandssnacket har i princip bara handlat om en spelare som valt att inte vara med.

Spelarna som var med – de levererade med besked.

Ett Ada Hegerberg-löst Norge krossade Nigeria med 3–0.

– Vi visste att vi är ett förbaskat bra lag, säger förbundskaptenen Martin Sjögren till norska TV2 efter VM-drömstarten.

När världens bästa fotbollsspelare (åtminstone officiellt) valt att bojkotta landslaget så var det egentligen inte så förvånande att allt snack inför VM:et handlade om Lyonstjärnan Ada Hegerbergs landslagsnej.

I skuggan av alla rubriker har Norge, sedan länge medvetna om att de får klara sig utan sin storstjärna, förberett sig under svenske förbundskaptenen Martin Sjögren.

Uppenbarligen har de förberett sig väl.

– Att starta med 3–0 här, vi kunde inte drömt om mer än det, säger Guro Reiten till norska TV2 efter att just en 3–0-seger i VM-premiären hade säkrats.

Dundrade in 2–0

Den på förhand ovissa drabbningen mot ett Thomas Dennerby-lett Nigeria blev i slutändan allt annat än en oviss affär.

För Norge visade att de har fler spelare än Ada Hegerberg som kan göra mål.

Och redan nämnda Guro Reiten var den första att visa det i den 17:e minuten när hon nätade i efterdyningarna av en norsk hörna.

Rosengårdsanfallaren Lisa-Marie Utland ökade sedan på ledningen i minut 34.

Utland, som visat strålande form i Rosengårdströjan under våren, blev frispelad in straffområdet och dundrade in bollen rakt över huvudet på Tochukwu Oluehi i det nigerianska målet.

Tung kväll för allsvenska backarna

Nästa allsvenska spelare in i målprotokollet skulle inte dröja länge – må så vara att hon var klart mer olycklig än Utland över sitt mål.

Slarvigt, nigerianskt försvarsspel slutade med att Växjöbacken Osinachi Ohale ”karatesparkade” in ett norskt inlägg i eget mål. Lägg därtill att hennes allsvenska försvarskollega, Piteås Faith Ikidi, skadades och fick bäras av planen på bår i inledningen av andra halvlek.

Åtminstone släppte inte ”Super Falcons” in några fler mål – må så vara att de inte var jättenära att göra några heller innan matchens slut förkunnades av domarens visselpipa.

– Det är extremt skönt. Vi bjuder på en väldigt bra match. Det är så fantastiskt kul att se att tjejerna bjuder på den här fotbollen, säger förbundskapten Sjögren till TV2 och fortsätter:

– Detta bygger självförtroende, men det är bara ett första steg i VM.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.