Johaug efter krossen: Jag tycker synd om Frida

Så stöttar norskan det svenska stjärnskottet

RUKA. Efter krossen vände Therese Johaug uppmärksamheten till Frida Karlsson.

Den norska stjärnan led med det svenska stjärnskottet och ska personligen visa sitt stöd om hon får chansen.

– Jag tycker synd om Frida, säger Therese Johaug.

Therese Johaug vann överlägsen i det klassiska milloppet i Ruka och var väldigt glad för det.

Men efteråt talade hon mest om svenska stjärnskottet Frida Karlsson, som var en minut efter på elfte plats.

– Jag tycker synd om Frida. Hon får mycket förväntningar från folk. Många tror att hon ska vara i toppen och skapa en duell mot mig.  Hon var junior ifjol, att leva upp till de förväntningarna på att leverera det hon gjorde i Seefeld (VM) är tufft, säger norskan efter segern.

Frida Karlsson var väldigt besviken efter loppet. Vad skulle du vilja säga till henne?

– Det är något annat att gå seniorlopp jämfört med juniorlopp. Jag känner att hon har förhoppningar om att gå fort och få de resultaten hon fick i Seefeld förra året. Men jag har varit i samma sits, i Sapporo (VM 2007), och klarade inte att infria förväntningarna säsongen efter. Jag kanske bara hade två tredjeplatser då. Jag förstod att hon var besviken, men jag tror bara att alla runt omkring och kanske hon själv också måste sänka förväntningarna lite.

”Jag är inte förvånad”

Therese Johaug menar att pressen utifrån tillsammans med den press som man lägger på sig själv kan leda till en känslan av att man "sviker alla".

– Hon åkte fort förra helgen så hon kunde varit med och kämpat om pallen idag. Men jag är inte förvånad över att hon får den placeringen hon får idag. Vi får vara försiktiga med vilken press vi lägger på de unga åkarna, det kan ödelägga deras karriärer.

Kommer du att personligen visa ditt stöd för Frida?

– Ja, om jag får möjlighet ska jag säga det till henne. Jag kände att hon var väldigt besviken idag och hon måste bara tro på sig själv och fortsätta utvecklas. Den där pallplatsen eller eventuellt segern i världscupen kommer under vintern är jag säker på.

Frida Karlssons mentala coach Stig Wiklund har tidigare sagt till Sportbladet att det finns en plan för hur svenskan ska agera och tänka vid motgångar. Även den svenska landslagsledningen kommer att ge Frida Karlsson stöd under lördagen.

”Åkte krängande”

Efter herrarnas lopp har ledare och vallateamet ett möte för att stämma av hur vallningen fungerat. Sen sker individuella möten med åkarna.

I Frida Karlsson fall är det viktigt att sätta resultatet i perspektiv i den situation hon befinner sig i: första året som senior i världscupen och med alla förväntningar.

– Det har varit höga förväntningar på henne. Det strulade lite igår och hon har fått mer press på sig idag. Det är viktigt att få en klarsynt analys, inte den här första frustrationen. Det tror jag är viktigt, säger landslagstränaren Stefan Thomson.

Hur upplevde du Fridas lopp?

– Den första delen gick fort, sen under den andra delen av loppet blev hon mer trött och åkte mer krängande. Vi får bryta ner loppet, hitta sekvenser och tala om det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.