Allsvenskan i fotboll

På väg att skriva svensk fotbollshistoria – igen

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Tess Olofsson, 31, har som första kvinna antagits till högsta domarutbildningen, steg 5.

Det är sista hindret för att döma herrar i superettan och allsvenskan.

– Jag hoppas jag kan bana väg för ännu fler tjejer, säger hon.

I somras blev hon första kvinnan att vara del av ett domarteam i en match i herrallsvenskan. Tess Olofsson var fjärdedomare när Helsingborg mötte Örebro.

Under säsongen har hon själv dömt i herrarnas division ett. 

Recensionerna har varit minst sagt goda. Lagkaptenerna röstade fram Tess Olofsson som årets domare i division ett.

Årets domare för tredje gången

På Fotbollsgalan blev hon också utsedd till årets domare inom damfotbollen för tredje gången.

Nu har Olofsson som första kvinna i Sverige blivit uttagen att gå högsta domarutbildningen, steg 5, under våren.

– Det är flera killar som dömer division ett herrar som vill komma in på den här sista utbildningsnivån för att få döma superettan och allsvenskan så konkurrensen är hård. Det är väldigt roligt att få den här chansen, säger hon till Sportbladet.

Hon är en av tre domare som ansetts kvalificerad av Svenska Fotbollförbundets coacher och domarkommitté att gå steg 5 under 2020.

Utbildningen avslutas med en eller flera provmatcher i superettan för att sedan kunna bli klassificerad att döma allsvenskan och superettan för herrar.

– Det är mitt mål att få döma herrmatcher i allsvenskan och etablera mig där. Sedan hade det varit extremt roligt att få chansen utomlands, att kunna göra som Stéphanie Frappart som dömde Supercupfinalen mellan Liverpool och Chelsea, säger Olofsson som kombinerar dömandet med att fortfarande jobba 25 procent som polis i Malmö med att utbilda utryckningsförare.

Ligger bra till i löptesterna

– Men jag siktar självklart även på att döma tjejerna i damallsvenskan, EM-kval och Champions League under kommande år.

Vad krävs mer än sista utbildningssteget för att få döma herrar även internationellt?

– Jag behöver klara löptesterna. Jag har klarat de på herrsidan i Sverige med bra marginal så jag tror det finns riktigt goda chanser för mig att klara gränserna som Fifa och Uefa sätter också.

Bibiana Steinhaus dömde sin första match i Bundesliga 2017 och gjorde så sent som i lördags comeback efter skada och Frappart ledde Uefas Supercupfinal i år. Nu närmar sig Tess Olofsson samma historiska steg i Sverige.

– För fem år sedan trodde jag inte det var möjligt. Det är nog för att det inte funnits någon tjej i Sverige på den här nivån tidigare. Nu är det flera kvinnliga domare som siktar mot det och vi sporrar varandra. 

– Ser Fifa och Uefa att jag klarar av att döma herrar på högsta nivå i Sverige så öppnar det dörren för internationella uppdrag, säger Tess Olofsson.

Personligheten viktigare än könet

Hur har reaktionerna varit att du som tjej dömer herrar på hög nivå i Sverige?

– Positiva. Några blev förvånade. I allsvenskan hade de aldrig haft en kvinna som fjärdedomare mellan avbytarbänkarna. Det var många intresserade frågor.

– Generellt tror jag inte det handlar om man är man eller kvinna som domare. Lika viktigt är vad man har för personlighet, hur man orkar springa, hur stämningen är inför matchen, lagens tabelläge, vädret. Det finns så många andra faktorer som påverkar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Mjällbys sportchef Hasse Larsson: ”Spelarna går inte hit för lönen”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Superettan