Wayne Rooneys Derby ute ur Championship

Publicerad 2022-04-18

Wayne Rooney lyckades inte med det omöjliga tränaruppdraget.

Derby är nu nere i League One för första gången på 36 år och Rooneys framtid i klubben är osäker.

– Jag är ledsen, besviken, upprörd och frustrerad. Men stolt, säger Rooney till BBC.

Wayne Rooneys första uppdrag som huvudtränare var ”omöjligt” inför säsongen.

Hans Derby County straffades med 21 poängs avdrag på grund av sina finansiella problem och fick kämpa ett bra tag för att hamna på noll poäng i Championship-tabellen.

Derby ute ur Championship

Med en resultatrad som egentligen hade räckt till en 17:e plats blev det under måndagen klart att Derby åker ur Championship. Detta efter en 1–0-förlust borta mot Queens Park Rangers.

Trots att Derby har tre matcher kvar att spela finns det inte längre någon chans att ta sig upp på säker mark.

– Jag har varit inom fotbollen länge som spelare och nu är jag i tränarstaben. Men jag har aldrig sett reaktionerna när en klubb har flyttats ner, säger en känslosam Wayne Rooney till BBC.

Degraderingen till den engelska tredjeligan innebär att Derby nästa säsong kommer spela i en liga som man inte varit i sedan 1986.

– Det är en tråkig dag och vi plockar upp bitarna av det som finns kvar, säger Rooney.

– Jag är ledsen, besviken, upprörd och frustrerad. Men stolt.

Wayne Rooney.
Wayne Rooney.

Fem spelare med kontrakt

Derbys framtid är osäker eftersom bara fem spelare har kontrakt inför nästa säsong. På grund av de ekonomiska problemen kan klubben inte heller värva några nya spelare än.

Den amerikanske affärsmannen Christ Kirchner har visat intresse för att köpa Derby men det är inte klart hur arbetet för att bygga upp klubben i League One kommer se ut.

Även Wayne Rooneys framtid är osäker. Han har kontrakt över ytterligare en säsong men har kopplats samman med både Burnley – som precis sparkade tränaren Sean Dyche – och sin barndomsklubb Everton.

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.