Så mycket får Haaland i miljardaffären

Av:  Henrik Skiöld/TT

Mer och mer tyder på att Manchester City vinner dragkampen om Erling Braut Haaland.

En affär i miljardklassen i så fall.

Anfallaren uppges få över sex miljoner i veckan i lön – och de 15 miljoner Instragramföljarna gör honom ännu rikare.

Ansedda The Athletic uppgav i veckan att Haaland sagt ja till att ta steget till City och Premier League – klubben och ligan som hans pappa Alf-Inge Haaland spelade för i början av 2000-talet.

Manchester City har hittills lagt locket på och kommenterar inte frågor om en eventuell övergång, något som är praxis innan allt är definitivt klart. De vanligtvis välunderrättade brittiska medierna slår dock fast att City tänker möta kraven från Haaland och hans representanter samt från Borussia Dortmund.

Från Spanien sipprar samtidigt uppgifter ut om att Real Madrid är tveksamt till att fortsätta kapplöpningen om Haaland. Hans lönekrav uppges vara för höga.

Köper ut norrmannen

Var spelar han nästa säsong, Dortmunds norske superstjärna Erling Braut Haaland? Manchester City pekas ut som nästa klubbadress. En affär i miljardklassen väntar i så fall.
Var spelar han nästa säsong, Dortmunds norske superstjärna Erling Braut Haaland? Manchester City pekas ut som nästa klubbadress. En affär i miljardklassen väntar i så fall.

Haalands kontrakt går inte ut förrän om drygt två år men han har utköpsklausuler inskrivna. Det som gäller för den här säsongen är cirka 800 miljoner kronor. En gigantisk summa, men drygt hälften av hans uppskattade marknadsvärde.

Själv får Haaland en betydande summa bara för att skriva på för City. Dessutom ska agenten Mino Raiola – med bland andra Zlatan Ibrahimovic i sitt stall – ha sitt i arvode.

Den norska nyhetsbyrån NTB har varit i kontakt med fotbollsagenter och finansiella rådgivare med kunskaper om internationell fotboll. Dessa uppger att summorna – 300 miljoner till Haaland och hans familj samt 375 miljoner till Raiola – är siffror i rätt härad.

Skulle affären gå i lås höjer Haaland sin lön rejält. Veckolönen på sex miljoner kronor är fyra gånger mer än han tjänar i Dortmund. Stämmer siffrorna blir anfallaren den bäst betalde spelaren i Premier League.

Sidoinkomster

Det stannar inte där. Norrmannen sågs i mars träna med skor av ett annat märke än tidigare, något som talar för att han skrivit eller är på väg att skriva ett nytt skokontrakt.

Enligt den tyska tidningen Bild ger det Haaland ytterligare runt 100 miljoner om året.

Med 15 miljoner följare på Instagram är det sociala mediet också en gigantisk inkomstkälla. De främsta idrottarna i världen tjänar miljontals kronor på varje inlägg där de marknadsför diverse produkter.

Hamnar Haaland i Premier League lär hans följarskara öka rejält – och därmed möjligheter att tjäna än mer pengar.

Enligt tidningen The Guardian kan Manchester Uniteds superstjärna Cristiano Ronaldo få cirka 15 miljoner kronor för att marknadsföra en produkt på Instagram med ett inlägg. Ronaldo har över 430 miljoner följare.

Det ska även tas för troligt att Haaland får ett antal bonusar inskrivna i ett eventuellt långtidskontrakt med City, som extra utbetalningar för titlar och personliga prestationer. Det ger ytterligare ett antal miljoner.

Klassiskt möte

Haaland och Borussia Dortmund möter på lördagskvällen Bayern München på bortaplan. Av allt att döma blir det norrmannens sista besök på Allianz arena i Dortmunds gula dress.

Bayern behöver en poäng för att säkra klubbens tionde raka Bundesligatitel. Vinner ligatvåan Dortmund, som är skadedrabbat, är Bayerns försprång nere i sex poäng inför de tre avslutande omgångarna.

Haaland värvades till klubben från Salzburg i slutet av december 2019. På 63 ligamatcher sedan dess har han gjort 58 mål.

Den 5 juni lär han dyka upp på Friends arena, när Sverige möter Norge i Nations League. En vecka senare spelas returen på Ullevål i Oslo.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.