Svenska fotbollförbundet

Förslaget: Låt unga tjejer spela i pojklagsserier

EFD:s sportchef driver frågan: ”Är svensk fotboll mogen?”

Av: 

Petra Thorén

Djurgården mot Umeå i F19-slutspelet. Arkivbild.
Djurgården mot Umeå i F19-slutspelet. Arkivbild.

FOTBOLL

EFD har initierat en diskussion med Svenska fotbollförbundet om att skapa vassare matchmiljöer på flicksidan.

Ett förslag: mixade serier där klubbarnas F19-lag spelar i distriktens yngre pojklagsserier

– Jag har sått ett frö men undrar om svensk fotboll är mogen för det, säger EFD:s sportchef Stefan Alvén.

Sverige är efter OS-silvret rankat som tvåa i världen och damallsvenskan står sig stark även om man tappat i ligaranking de senaste åren.
I en ambition om att fortsätta utveckla unga spelare har tävlingsutvecklingskommittén på Svenska fotbollförbundet under våren 2020 startat en utredning för att se över den elitförberedande matchmiljön på flicksidan.

I de initiala diskussionerna har Stefan Alvén, sportchef på elitklubbarnas intresseorganisation EFD, sått ett frö. Syftet är att på sikt skapa en mer utvecklande matchmiljö för landets ungdomsspelare. Det skulle också fylla en funktion ur miljö- och hållbarhetsaspekt.

– Det är rätt långa resor på flicksidan för att möta konkurrenskraftiga lag. F19- lagen skulle kunna stanna i sin hemkommun om de fick möta yngre pojklag i seriesystemet, det får man ännu så länge inte. Ett F19-lag skulle kunna möta ett P14 eller P15-lag och då skulle man får jättebra motstånd. Och distrikten som har koll på nivån på flick- och pojklagen skulle få bestämma vilken pojklagsserie som skulle vara lämplig för F19-lag, säger Stefan Alvén till Sportbladet.

Stefan Alvén, sportchef Elitfotboll Dam.

Han pekar på internationella initiativ.

– Vi har varit med på möten inom Uefa gällande mixade serier. Där har man pekat på framgångsrika exempel, i exempelvis Nederländerna och England, där flicklag spelar mot yngre pojklag. Det skulle kunna vara jättebra även för svensk flick- och damfotboll, säger han och fortsätter:

– I ett framtida samhälle ska det vara kvalité som avgör, är det två jämbördiga lag ska de kunna mötas även om det är kill- och tjejlag. Då skulle man inte behöva resa så mycket. Det hade varit bra för klimatet, säger Stefan Alvén.

Förslaget ska ses som ett komplement till nuvarande F19-serie som EFD driver och som är en stängd liga endast för elitklubbarna, men Alvén utesluter inte att det vore en bra möjlighet även för lag i den serien.

”Har frågan på vår lista”

Moa Westermark, tävlingskonsulent på Svenska fotbollförbundet, bekräftar att ämnet finns på agendan.

– Vi sitter i en arbetsgrupp som ser över de elitförberedande matchmiljöerna på flicksidan mellan 15-23 år och där har EFD lyft den frågan, säger Moa Westermark och påpekar:

– Arbetsgruppen startade före sommaren så vi har inte hunnit kolla på det så mycket, men vi har frågan på vår lista.

Behovet av att se över matchsituationerna på flicksidan är stor, medger Moa Westermark.

– Skillnaden på pojk- och flicksidan är att det är färre lag på flicksidan, man får ofta inte till lika många serier. I några distrikt erbjuder man seriespel upp till F16 och sen är det seniorfotboll som gäller, medan andra distrikt erbjuder ungdomstävlingar upp till 19 år.

Enligt SvFF:s tävlingsbestämmelser är det tillåtet med mixade serier i samma åldrar och det är upp till respektive distriktsförbund att reglera detta.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Kravet efter kritiken mot domarna: ”Det är bara trams”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska fotbollförbundet

SvFF, Svenska fotbollförbundet

OBOS Damallsvenskan i fotboll