Fotboll

Josh Cavallo kommer ut som gay

Av: 

Felix Tornberg

FOTBOLL

Det finns inte en enda öppet homosexuell manlig fotbollspelare på elitnivå.

Förrän nu.

– Jag har försökt att kämpa emot min sexualitet, säger australiern Josh Cavallo när han kommer ut i ett känslosamt inlägg på sociala medier.

Anton, nu Antonio, Hysén blev den förste svenske manliga fotbollspelaren att komma ut som homosexuell under karriären. Han var då den andra någonsin i världen.

Sedan dess har inte mycket hänt. Tysken Thomas Hitzlsperger, som spelade i klubbar som Aston Villa, Lazio och Stuttgart, är till dags datum den mest profilerade spelaren som kommit ut. Amerikanen Robbie Rogers är den enda som varit öppen och vunnit en stor titel.

Men fram tills nu har vi inte haft någon fortfarande aktiv manlig spelare i sitt lands högstaliga som är öppet homosexuell.

Då kliver australiern Josh Cavallo ut.

”I dag är jag redo att berätta någonting personligt, som jag äntligen känner mig tillräckligt bekväm med för att prata öppet om. Jag är stolt över att meddela att jag är gay”, inleder han ett långt och känslosamt inlägg på Twitter.

”Jag skämdes”

Den 21-årige vänsterbacken spelar till vardags i Adelaide United i den australiska högstaligan. Han har även representerat Australiens U20-landslag vid ett tillfälle.

”Vi står med Josh i hans stolta tillkännagivande att vara sann mot sig själv. Vi kommer fortsätta att älska och stötta honom som en del av vår diversifierade familj”, skriver klubben på Twitter.

Cavallo fortsätter med att skriva att han tvekat inför att berätta om sin sexualitet av rädsla för att det ska påverka hans karriär negativt. Efter en sex år lång kamp med sig själv har han nu landat i detta beslut.

”Jag har alltid känt ett behov av att gömma mig eftersom jag skämdes. Jag skämdes över att jag aldrig skulle kunna göra det jag älskar och vara gay. Jag gömde vem jag egentligen var för att jaga en dröm jag haft sedan barnsben. Att kunna göra detta samtidigt som jag behandlas som alla andra kändes aldrig förankrat i verkligheten”, skriver han.

Men efter att så länge ha gömt sina känslor delar han nu sin sanning i hopp om att andra ska våga följa efter.

”Jag hoppas att genom att dela med mig om vem jag är kan visa att andra som identifierar sig som LGBTQ+ är välkomna i fotbollssamfundet. Medan fotbollen utvecklas vill jag hjälpa till med denna förändring, och låta andra spelare i min sits veta att de inte är ensamma”, skriver Cavallo.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Robbie Rogers

Sexualitet