Daniel Kindberg

Åklagarens krav: Vill skärpa straffet mot Daniel Kindberg

Av: 

TT

Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersund, på väg till förhandlingar i hovrätten i Sundsvall. Arkivbild.
Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersund, på väg till förhandlingar i hovrätten i Sundsvall. Arkivbild.

FOTBOLL

Minst fyra års fängelse och sju års näringsförbud. Det straffet vill åklagaren att hovrätten utdömer för den ekonomiska brottslighet som Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg åtalas för.

För två år sedan dömdes ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg och två andra män för grov ekonomisk brottslighet.

Kindberg befanns skyldig till för två fall av trolöshet mot huvudman, ett fall av grov trolöshet mot huvudman, två fall av medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Straffet bestämdes till tre års fängelse och fem års näringsförbud. Han döms även att, tillsammans med de två andra männen, betala skadestånd på omkring 13 miljoner kronor till de företag, Östersundshem och Fältjägaren, som varit föremål för den ekonomiska brottsligheten.

Strängare straff

Tingsrättens dom överklagades av både åklagaren och de tilltalade och sedan den 7 september har förhandlingar i målet pågått i Hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall.

Förhandlingen går nu mot sitt slut och åklagaren har hållit sin slutplädering och framfört sina yrkanden.

Åklagaren yrkar på att Daniel Kindberg och den andre medåtalad ska dömas till minst fyra års fängelse och sju års näringsförbud, rapporter ÖP.

Vill frias

Även försvaret ska hålla sina slutpläderingar i dag. I överklagandet till hovrätten har Daniel Kindberg yrkat på en friande dom samt att hovrätten ogillar Östersundshems och Fältjägarens skadeståndsanspråk.

Tingsrätten fann Daniel Kindberg skyldig till att tillsammans med en anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå genom luftfakturor ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget Östersundshem (där Daniel Kindberg då var vd) och Fältjägaren via Peab och via transportföretaget i Sollefteå.

Pengarna hamnade slutligen mestadels hos fotbollsklubben Östersunds FK via Peab och transportföretaget i Sollefteå.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg (th) med sin försvarsadvokat Olle Kullinger i november 2019, då tingsrätten dömt honom till tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet i november 2019.
Publisert:

LÄS VIDARE

Kindberg i lång intervju efter friande domen: ”Östersund förkastade, fördrev och pissade på mig”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Kindberg

Östersunds FK