”Körde ut mig till hotell i slummen”

Kosovare Asllani om fotograferingen med Zlatan i PSG

Uppdaterad 2022-06-19 | Publicerad 2022-06-18

När Kosovare Asllani kom till PSG blev hon ombedd att göra en plåtning med Zlatan Ibrahimovic.

Efteråt kördes Ibra tillbaka in till lyxen i centrala Paris – medan Kosse skickades till ett lägenhetshotell i slummen.

– Det blev en reality-check och en påminnelse om att myntet har två sidor. På ena sidan är det blankt, den andra är helt smutsig, säger hon till Femina.

Förutsättningarna och de ekonomiska skillnaderna mellan herr- och damfotbollsspelare har länge varit ett omdebatterat ämne.

Mycket har hänt de senaste åren, men mycket kan fortfarande hända.

I en längre intervju med magasinet Femina minns damlandslagets storstjärna Kosovare Asllani tillbaka på sin tid i PSG och lyfter fram en händelse med Zlatan Ibrahimovic i huvudrollen som tydligt belyste de enorma skillnaderna.

Kördes till slummen

Kosse var ny i PSG och klubben ville göra en fotografering med de båda blågula anfallsstjärnorna.

När plåtningen var färdig återvände de till vitt skilda verkligheter.

Zlatan presenterade Kosovare Asllani inför PSG:s sportchef.
Zlatan presenterade Kosovare Asllani inför PSG:s sportchef.

– Alla tror att det är glamour att vara proffs men det är ganska intressant att få veta hur det ser ut för en damspelare. När jag sajnade för PSG var det stort medialt eftersom jag var första svenska damspelaren i klubben. Zlatan var där samtidigt och man ville göra en grej på att vi var två svenska forwards i PSG. Vi fotograferades tillsammans och det var mycket ståhej. Ena timmen. I nästa var jag utkörd till ett lägenhetshotell i slummen i Paris, berättar Asslani.

”Smutsiga sidan”

PSG:s damlag grundades 1971, året efter herrlaget.

Men även år 2012 – när incidenten Asllani berättar om ägde rum – var skillnaderna alltså slående.

– Jag fick ingen info om var jag kunde köpa mat eller hur jag skulle ta mig till träningsanläggningen. Det blev en reality-check och en påminnelse om att myntet har två sidor. På ena sidan är det blankt, den andra är helt smutsig. Den delen i damfotbollen är fortfarande utvecklingsbar kan man säga, säger Asllani.

På ett sätt är hon trött att prata om problemen, på ett sätt inte.

– Vi är lite som politiker som förväntas vara insatta i alla stora frågor om jämställdhet, mänskliga rättigheter, allt som inte handlar om fotboll. Vi sitter aldrig i en intervju och bara pratar taktik så som herrspelarna gör. Men vi vill också föra världen framåt och står mer än gärna upp för jämställdhet och mänskliga rättigheter. Det är jätteviktigt för mig.

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.