Hjalmar Ekdal kan debutera i derbyt mot Norge

En debutant kan bli svaret på Sveriges mittbackskris.

Hjalmar Ekdal hoppas på att få göra sin första landskamp mot Norge under söndagskvällen.

– Otroligt så klart, jättehäftigt. Det är en ära att få spela i svenska landslaget, säger Ekdal som konkurrerar med Alexander Milosevic, Edvin Kurtulus och Sotirios Papagiannopoulos om platsen bredvid Joakim Nilsson i mittlåset.

Pontus Jansson och Marcus Danielson har lagt av i landslaget, Victor Nilsson Lindelöf och Filip Helander är skadade, Carl Starfelt har lämnat samlingen och Alexander Milosevic spelade skadad i segern mot Slovenien.

När Sverige spelar derby mot Norge i Nations League under söndagen är plötsligt Hjalmar Ekdal en av de som ser ut att ligga närmast en startplats på mittbacksplatsen bredvid Joakim Nilsson.

– Jag vet inte hur stora chanserna är men de har nog ökat sedan jag kom in till samlingen, säger Ekdal.

Hjalmar Ekdal.
Hjalmar Ekdal.

Ekdal om chansen till debut

Ekdal konkurrerar om speltid med Alexander Milosevic, Edvin Kurtulus och Sotirios Papagiannopoulos. Den sistnämnde kallades in bara två dagar innan matchen mot Norge.

– Det är tråkigt att både Nilsson Lindelöf och Starfelt fick lämna återbud, det var inget någon hade hoppats på. Chansen att spela har väl ökat lite men hur stor den är vet jag inte, säger Ekdal.

Han tycker att det är häftigt att vara med i landslaget.

– Det är många nya intryck, nya människor. Det är lärorikt att få träna med de bästa i landet, det är häftigt och kul.

Hur skulle det vara att få göra debut?

– Otroligt så klart, jättehäftigt. Det är en ära att få spela i svenska landslaget och att få göra det mot Norge i ett rivalmöte och att kanske få möta (Erling Braut) Haaland gör att man sätts på prov direkt.

”Naturligt pirr”

Det är lätt att vara nervös inför en eventuell debut i landslaget.

– Lite naturligt pirr kanske det är. Men som jag sa innan vet jag inte hur stora chanserna är. Chanserna är väl lite större nu inser jag själv, så det gäller att jag är redo och om jag får chansen får jag ta den, säger Ekdal.

Förbundskaptenen Janne Andersson vill inte ge några hintar om vem som startar bredvid Joakim Nilsson.

– Det finns några olika alternativ och vi får se vem det blir. Oavsett vem det blir som startar blir det en relativt ny mittback som kommer spela en tävlingsmatch för oss, säger Andersson.

– Jocke Nilsson har vuxit in och blivit en pålitlig mittback i landslaget och han får ta hand om och hjälpa den som ska spela. För han kommer spela, kan jag säga.

”Alla är tillgängliga”

Anthony Elanga missade matchen mot Slovenien på grund av sjukdom, och har varit tveksam inför mötet med Norge.

Det har även funnits en ovisshet kring Milosevic.

Men inför matchen mot Norge är båda redo för spel.

– Alla som är här är tillgängliga. Elanga har piggnat till. Milosevic kom in med en känning, men det har blivit bättre och bättre, säger Janne Andersson.

Sverige-Norge spelas söndag 5 juni kl 20.45. Matchen sänds i Viaplay och TV6.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.