Janne Andersson

Andersson om SVT-frågan: ”Som att få en lavett”

Av: 

Johan Flinck

FOTBOLL

Janne Andersson tappar mycket sällan fattningen på presskonferenser.

Men efter playoff-segern mot Tjeckien fräste han till mot SVT:s reporter.

– För mig var det som att få en lavett, säger förbundskaptenen.

Janne Andersson har som förbundskapten blivit något av en mästare på att kommunicera med, och hantera, media.

Han verkar sällan försäga sig, svarar tålmodigt på samma frågor som bara omformulerats och blåser det upp till storm, som när Emil Forsberg rapporterats ha lämnat samlingen i vredesmod eller Dejan Kulusevski blivit ”chockad” över att ha bänkats, så kallar han till presskonferens för att reda ut saker och ting.

Andersson verkar helt enkelt trivs där uppe på podiet.

– Jag har alltid haft lätt att uttrycka vad jag känner och tycker. Jag har också en grundläggande respekt för andra människor som är väldigt viktig i de här situationerna. Även om frågor kan vara på gränsen till oförskämda så ska jag fan ta mig visa respekt och inte hemfalla åt något annat. Men jag kan bli irriterad om man bara håller på med skit.

”Jättedålig tajming”

Han tappar nästan aldrig fattningen eller tålamodet bakom framför mikrofonerna.

Men efter matchen mot Tjeckien blev du irriterad på SVT-reportern Johan Kücükaslan när han frågade om det här spelet skulle räcka mot Polen?

– Det var en tendens till irritation i alla fall. Vi hade vunnit och gått vidare. Man kommer in och är glad och den första frågan som då kommer är, jag ska inte säga oförskämd, men en tråkig fråga att få som första fråga. Annars är jag inte människa om jag inte reagerar på den. För mig var det som att få en lavett. Det var jättedålig tajming på den som första fråga. Hade det varit fråga nummer tio hade jag nog inte reagerat på det. Men sedan hade jag inga problem med det utan sa ”tjena, Johan” det första jag sa på nästa presskonferens.

”Vad fan ska jag avgå för?!”

Andersson gillar heller inte frågan ”Ska du avgå nu?”, som kom upp både efter EM-uttåget i somras och nu VM-missen i våras.

– Vad fan ska jag avgå för?! Utifrån den bakgrund vi hade, utifrån det vi presterat under de här åren och utifrån det förtroende vi har från spelarna? Bara frågan är för mig lite otrevlig. Det hade varit sin sak om vi hade förlorat tio raka matcher eller blivit fyra i gruppen. Men vi får ju ut ganska mycket av det vi har och jag har inte ens haft en tanke om att vi gjort det dåligt utifrån de förutsättningar vi har. Sedan kunde vi gjort det bättre, det kan man nästan alltid göra, säger Andersson.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya landslagschefen i stor intervju – vill bygga superanläggning

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Janne Andersson

Johan Kücükaslan

Herrlandslaget i fotboll