AIK Fotboll dam

Adelisa Grabus: ”Man tänker bara: ’Varför händer det igen?’”

25-åringen om att få ytterligare en säsong förstörd

Av: 

Fredrik Andersson

FOTBOLL

Det finns svaga psyken och så finns det starka psyken.

Adelisa Grabus tillhör den senare kategorin.

25-åringen har fått ytterligare en säsong spolierad – men hon ska tillbaka.

– När jag väljer att lägga skorna på hyllan ska det vara av egen vilja, inte av en skada, säger hon.

Uppvärmning i derbyt mellan Djurgården och AIK i våras. Adelisa Grabus ska bara slå en enkel passning, men det är något som inte stämmer. Det ena knäet spökar.

– Jag trodde att jag skulle vara tillbaka efter en månad, men så blev det inte, säger 25-åringen.

AIK-ledningen trodde samma sak.

I stället blev det en operation och totalt bara två matcher i damallsvenskan den här säsongen.

– Jag har en broskskada i knäet. Mitt brosk har varit slitet sedan en tidigare knäskada, men jag är glad att det inte är korsband igen, det är det positiva i det negativa. Vi bestämde oss för att operera, då får jag i alla fall bukt på det, förhoppningsvis.

”Varför händer det igen ?”

Korsbandet var det ja.

I oktober 2016 drog Grabus korsbandet och var borta nästan hela 2017. 2018 drog hon korsbandet igen – i andra knäet. Lägg därtill ett diskbråck som präglade hela 2014.

Adelisa Grabus får hjälp efter skada inför derbyt mellan Djurgården och AIK.

– Man tänker bara: ”Varför händer det igen?”. Samtidigt är jag väldigt stark mentalt när det kommer till skador eftersom jag varit med om det – och när jag väljer att lägga skorna på hyllan ska det vara av egen vilja, inte av en skada, det är väl det som gör att jag fortsätter kämpa.

– Om man har en målbild sedan man var liten vill man inte att en sådan här sak ska göra att man inte klarar av att uppfylla det man själv vill. Jag tror bara att det är att gå in i sig själv och leta fram det.

Var kommer inställningen ifrån?

– Ja, var kommer den ifrån? Framför allt har fjolåret gjort väldigt mycket just nu, jag vet vad jag kan och sedan kan folk tycka och tänka vad de vill om att det är skillnad på elitettan och allsvenskan, men jag vet själv hur jag vill synas utifrån, det är väl det. För mig själv och alla andra, jag vill inte avsluta genom en skada. Jag vill göra det jag tycker är kul så länge jag kan.

– Det finns inte en enda dag där jag tänkt att det är dags att sluta, det är väldigt skönt att känna så, oavsett vad man gått igenom tidigare.

”Det har varit tufft”

Vad är det som driver dig att hela tiden ta dig tillbaka?

– Det som driver mig är att fotboll är det roligaste jag vet, det är där jag mår som bäst, det är det som gör att jag vill stå där med alla lagkamrater. Det är en speciell grej att spela en lagsport och vara bra på något. Det är det som driver mig.

Förhoppningsvis har Grabus kommit underfund med hur hon ska göra nu, för att inte få ytterligare en säsong förstörd.

– Jag går till en sjukgymnast, där har vi tagit tag i rehab, det är inte bara knä, nu har vi bestämt oss att det ska vara andra kroppsdelar med i den här rehaben. Lägga på sig lite kilon och muskler, fokusera på det. Det är inte bara fokus på knä utan nu är det hela kroppen som gäller, förhoppningsvis går det vägen den här gången.

När hoppas du kunna stå på en fotbollsplan igen?

– När laget drar i gång i januari, vara med på försäsongen och spela nästa säsong.

Från sidan har hon fått se sitt AIK spela ihop 13 poäng den här säsongen, vilket gör laget till nästjumbo, nio poäng före jumbon Växjö.

– Det har varit tråkigt så klart, speciellt när vi hade en dålig period, så sitter man där själv och försöker inte att vara negativ. Det var också den här säsongen som man själv ville visa och leverera och så kändes det lite som att man sätter laget i skiten så. Det har varit tufft.

– Det finns inte så mycket att göra åt saken, det är som det är. Absolut har det varit tuffare än vad jag trodde, speciellt när jag själv kände att jag inte fick ut det som jag ville under försäsongen och så avslutar man säsongen på det här sättet.

Blickar mot 2022

Vad säger du om er säsong?

– En bergochdalbana skulle jag säga. Vi kämpar för att klara kontraktet, det var väl alla medvetna om när vi drog i gång. Vissa matcher har inte varit okej för att vara allsvenskan, men det är också tufft när man har en skadelista på 11–13 personer som sitter på läktaren, en hel startelva. Jag tror att det är jobbigare för de på planen än för oss som kollar, men nu verkar det vara ”back on track” igen.

Sex omgångar återstår och än är inte kontraktet klart, men AIK får klara sig utan sin anfallsstjärna, som i fjol blev skyttedrottning i elitettan med 25 strutar.

AIK bör klara det – och gör laget det lär publiken på Skytteholm få se en pånyttfödd Grabus nästa säsong.

– Jag ser fram emot att vara på planen, göra mål och hjälpa AIK att bli så bra som möjligt. Stabilisera oss i allsvenskan och framför allt att spela framför publik igen, det har jag inte riktigt hunnit med på snart två år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Asllani kritisk mot svensk fotboll: ”Mycket måste förändras”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll dam

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Fotboll