Veckans elva i damallsvenskan: ”Stängde butiken och guldstriden(?)”

Ett Vittsjöförsvar, två Växjökanter och en Kristianstadmittfältare som blev matchhjälte i stället för utbytt.

Och ja, så klart ett gäng segerorganisatörer från en rekordmatch också.

Här är veckans elva i damallsvenskan, formerad i en 3–4–3 och signerad Makoto Asahara.

Målvakt:

Sabrina D’Angelo, Vittsjö GIK

Det börjar nästan bli tjatigt att inleda elvan var och varannan vecka med Vittsjömålvaktens namn. Men det är också svårt att låta bli, framförallt den här veckan. När hon fredade sitt mål mot guldjagande BK Häcken så var det med en insats som inte går att beskriva som annat än strålande och dominant.

Försvar:

Clare Polkinghorne, Vittsjö GIK

Ena stunden stod hon i eget straffområde och gjorde livet surt för en frustrerad Häckenoffensiv. I den andra stunden var hon framme i motsatt straffområde efter att ha tagit en maxlöpning i samband med en kontring. Den australiska försvarsklippan var, tillsammans med kompromisslösa lagkaptenen Sandra Adolfsson, omutlig när Vittsjö åkte till Bravida arena och stängde butiken (och kanske även den damallsvenska guldsstriden).

Alice Carlsson, Hammarby IF

Sprang åt ”fel” håll för att fira i euforin efter att ha gjort 2–0-målet inför ett kokande Tele2 arena. I övrigt så var det väldigt sällan, om ens någon gång, Hammarbylagkaptenen Alice Carlsson var felplacerad. Stabil, trygg och lugn matchen igenom där hon, för dagen ackompanjerad av Elsa Karlsson centralt, stod pall för det mesta av det AIK förmådde skapa.

Sanna Kullberg, Kif Örebro

Kif Örebros hemmamatch mot Djurgården blev en ganska tillknäppt, tuff och chansfattig historia. En av spelarna som såg till att det blev just det var mittbacken Sanna Kullberg. Örebrobacken höll den gästande huvudstadsoffensiven i schack och var en av förgrundsfigurerna i Kif:s 1–0-seger.

Mittfält:

Madeline Gotta, Växjö DFF

Det finns inte många ljusglimtar för tabelljumbon denna säsong, även om segern under helgen mot Piteå verkligen är en av dem. En annan av ljusglimtarna är en amerikansk duracellkanin på högerkanten. 24-åriga Gotta låg bakom mycket mot Piteå (bland annat inspelet till matchens enda mål) och borde vara en spelare som väcker intresse från andra damallsvenska klubbar ifall Växjö får ta klivet ned till elitettan nästa säsong.

Fanny Hjelm, Hammarby IF

Hon kanske inte alltid syns i poängprotokollet eller highlights-klippen. Men oj så viktigt det är för Hammarby att Fanny Hjelm är tillbaka på mittfältet. Den djupt liggande spelfördelaren är ovärderlig med sitt lugn och trygghet som temposättare centralt. Vilket var precis det hon var när Hammarby utmanövrerade AIK inför rekordpubliken på Tele2 arena.

Anna Welin, Kristianstads DFF

Kristianstadtränaren Beta Gunnarsdottir medgav efter matchen för lokaltidningen att hon faktiskt hade tänkt byta ut mittfältaren efter en timmes spel för att få ändring i en match som då var mållös. Men så blev inte fallet – och det är nog både KDFF och Anna Welin tacksamma för. 27-åringen vände och skruvade in 1–0-målet från distans, innan hon vackert skarvade fram det Miranda Nild-friläge som också gav 2–0 mot Eskilstuna.

Nellie Karlsson, Växjö DFF

När vänsterbacken Nellie Karlsson dök upp och knoppade in en hörna så gav det ett minst sagt viktigt mål för Växjö. Kanske det viktigaste på hela säsongen hittills. För målet räckte till lagets första seger för säsongen. Och det räckte för att frambringa några mikroskopiska livstecken i hoppet att kunna undvika nedflyttning mot alla odds.

Anfall:

Uchenna Grace Kanu, Linköping FC

Den nigerianska strikern var inblandad i det mesta av det Linköping lyckades skapa i 1–2-förlusten mot Rosengård. Den där ettan i målkolumnen var dessutom tack vare att just Kanu slog till. Även om Linköping som lag har en bit upp till topplaceringarna så råder det ingen tvekan om att 24-åringen är en av seriens allra pålitligaste målskyttar och anfallsvapen. Lär väcka intresse från andra aktörer i vinter.

Berglind Björg Thorvaldsdottir, Hammarby IF

3–1-avslutet var behärskat, otagbart och vackert. Men framförallt så var isländskans mål, hennes första i Hammarbytröjan, oerhört efterlängtat. Framförallt för Thorvaldsdottir själv. Lägg till en assist och allmän offensiv företagsamhet utöver det i ekvationen så får vi den isländska anfallsstjärnans hittills bästa insats i Hammarbytröjan.

Olivia Schough, FC Rosengård

Matchvinnare med stort M när Rosengård vände och besegrade Linköping. Och med tanke på hur andra saker utvecklade sig under lördagen så kan Olivia Schough också ha avgjort guldstriden. Samtidigt, när man sätter en sådan kanonfrispark som den svenska landslagsyttern gjorde så är det svårt att inte slå sig in i en veckoelva oavsett vad målen betydde för tabelläget och resultat.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.