Marc-André ter Stegen snodde showen

avPetra Thorén

Barcelonas 27-åriga målvakt Marc-André ter Stege snodde showen när han räddade straff och poäng för Barcelona mot Borussia Dortmund.

Men målvaktens övertramp ledde till livliga diskussioner i Viasats studio efter matchen.

– Det är ett direkt regelbrott som de inte tar hänsyn till, säger Lars Lagerbäck i Viasat-studion.

Stjärnan Lionel Messi har missat inledningen av ligasäsongen på grund av en vadskada. Ett skadedrabbat Barcelona har haft en trög start också i Messis frånvaro, men det har funnits en spelare som lockat blickarna till sig.

Det handlar om den 16-årige talangen Ansu Fati, som har fått ta plats i startelvan och har imponerat med två mål i de första tre omgångarna.

När Barcelona kastade sig in i Champions Leagues gruppspel och gästade tyska Borussia Dortmund inledde Lionel Messi på bänken och Ansu Fati fick chansen från start.

Så som matchen utvecklade sig var det dock lagkamraten Marc-André ter Stegen som stod i centrum.

Eller rättare sagt kampen mellan honom och Dortmunds Marco Reus.

Marco Reus hade en het chans i första halvlek när han kom fri, men ter Stegen var offensiv, gjorde sig stor och räddade.

I andra halvlek, när Dortmund tog över spelet mer och mer, fick Reus en ny superchans i form av en straff. Men även den räddade Barcelonas målvakt, även om det var frågan om ter Stegen följde de nya reglerna kring ”fotfel” trots en tydlig påminnelse inför straffläggningen. Enligt de nya direktiven måste målvakten ha minst en fot kvar på linjen när straffen slås.

Det tyckte inte Lars Lagerbäck, norsk förbundskapten och expert i Viasat, att Barcelonas målvakt hade.

– Det är ett direkt regelbrott som de inte tar direkt hänsyn till, säger han.

Sportbladets Erik Niva, som gjorde Lagerbäck sällskap i Viasats studio, förklarade varför situationen inte Var-granskades.

– Alla följde dam-VM i tillräckligt stor utsträckning för att ha märkt att det var väldigt många straffräddningar som ansågs ogiltiga just för att en målvakt var någon centimeter eller en halvmeter från linjen. Då blev diskussionen och opinionen så stark och emot det att både Premier League i England och Uefa kring sina egna turneringar inför säsongen gick ut och sa att Var inte ska gå in och rätta till det för det förryckte dam-VM för mycket, säger Erik Niva.

Lars Lagerbäck:

– Det är så inkonsekvent man kan tänka sig. Och jag förstår inte vem som har hittat på regeln, att man ska kolla om målvakten har en fot på linjen. Man hittar på massa beslutsfattning som är så svår, det är vansinnigt.

Men kampen mellan Barcelonas målvakt och Marco Reus tog inte slut i och med straffen. Dortmundsspelaren fick nya möjligheter. Som en dubbelchans i den 75:e minuten. Men Dortmunds offensiva hopp lyckades inte överlista sin landsman i motståndarlaget.

Allra närmast ett mål var inhopparen Julian Brandt i Dortmund vars skott satt i ribban.

– Det går att argumentera för att ter Stegen är världens bästa målvakt just nu, säger Sportbladets Erik Niva i Viasat.

Lionel Messi kom in och ersatte Barcelonas 16-åring i andra halvlek. Han skapade en del oreda i Dortmunds försvar, men inte mer än att press och understöd löste situationerna för Dortmund.

Foto: Joan Monfort / TT NYHETSBYRÅN

Följ kvällens CL-premiär här


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM