”Risken är uppenbar att de är på väg dit”

Vill varna fotbollen om hockeyns problem

  • Nu spricker svensk fotboll.
  • Nästa säsong kommer den sämst placerade klubben i Superettan att få sex miljoner kronor i ekonomiskt stöd samtidigt som klubbarna i division 1 riskerar att stå helt utan.
  • Men vad är priset för miljonrullningen? Och är det värt det?

Det har stormat i svensk ishockey till följd av att pengarna och makten forsat till toppen av seriepyramiden.

Nu varnar Niclas Fröberg, ordförande för Vasalunds IF och styrelsemedlem i Hockeyallsvenskan, för att fotbollen kan vara på väg att vandra samma väg.

– Det pågår precis samma diskussioner inom fotbollen om vilka klubbar som har starkare varumärken och mer fans, publik och tittare.

Maktkoncentrationen inom ishockeyn till högstaligan SHL har de senaste åren fått hård kritik då hockeyfans fasar för att idrotten är på väg mot en stängd liga. När fotbollens toppklubbar genom intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) nu dramatiskt ökar sina egna inkomster hörs plötsligt liknande farhågor även inom fotbollen.

Här kommer gapet i så fall skapas mellan andradivisionen Superettan och tredjedivisionen division 1.

Niclas Fröberg är ordförande i division 1-klubben Vasalunds IF i Solna och styrelsemedlem i Hockeyallsvenskan. Han hyllar Sef för det arbete organisationen gjort med sina serier men varnar också för att utvecklingen kan bli densamma som inom hockeyn.

Niclas Fröberg, ordförande i Vasalunds IF.
Niclas Fröberg, ordförande i Vasalunds IF.
Halmstad spelar i Superettan – och bör lära av Hockeyallsvenskan enligt Fröberg.
Halmstad spelar i Superettan – och bör lära av Hockeyallsvenskan enligt Fröberg.

– I hockeyn är det en avgrundsdjup skillnad i möjligheter och resurser mellan verksamheterna. Jag hoppas att fotbollen inte är på väg dit också men risken är uppenbar. Det pågår precis samma diskussioner inom fotbollen om vilka klubbar som har starkare varumärken och mer fans, publik och tittare. Jag är fostrad att inte gråta över spilld mjölk och vi måste göra det så bra vi kan i vår värld för att vara så proffsiga vi kan vara men det är klart att vi redan sett inom hockeyn hur snabbt klyftan kan öka mellan helprofessionell och semiprofessionell verksamhet.

Vad är din önskan inför framtiden?

– Det vore oerhört bra att hitta någon form av mekanism i samarbete och utbildning. Det behöver inte bara vara pengar rent krasst utan saker som stärker svensk fotboll ytterligare. Jag hyllar Sef för det jobb de gjort, de är fantastiskt skickliga och vi som klubbar i division 1 måste bli ännu bättre på att stärka våra positioner för samma sak hände inom hockey där SHL var bättre på att förhandla sitt tv-avtal med C More i just den stunden. Men frågan är också vad som är bäst för svensk fotboll? Många är ibland för egoistiska i sin egen sak utan att se vad som är bäst för alla.

Delat ansvar

Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist understryker att de inte jobbar för någon stängd serie.

– Inget av oss har ett intresse att verka för några stängda ligor men det är ett lite nytt läge hur kopplingen ska vara till bredd- och semiprofessionell fotboll när våra klubbar utvecklas. Vi har alla ett ansvar för våra egna delar men delarna är beroende av varandra och där har SvFF en överordnad ställning.


PODD ”Seriemordet” - Beslutet som kan klyva svensk fotboll
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.