Olsson öppnar för allsvenskan – MFF eller Bajen?

avPer Bohman

Publicerad:
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

DOHA.

Martin Olsson öppnar för allsvenskan.

Vilka storklubbar kommer slåss om vänsterbackens signatur?

– Kacaniklic frågar om jag är sugen på allsvenskan och säger hela tiden att "Bajen finns där". Malmö FF är också en grymt stor klubb och det är nog inte så farligt om jag går dit eftersom jag aldrig spelat för HIF, säger helsingborgaren.

För första gången på drygt ett år spelar Martin Olsson fotboll med ett lag igen. 31-åringen drog av hälsenan i december 2018 och har saknat klubb sedan kontraktet med Swansea löpte ut i somras.

Därför är det en tacksam vänsterback som försöker hitta tajmningen i löpningar och inspel på Dohas gröna gräsmattor under landslagets januariturné.

– Jag uppskattar verkligen att Janne Andersson tog med mig på lägret trots att jag inte tränat ordentligt eller spelat på länge. Han hade inte behövt göra det, men gjorde det ändå. Det är väldigt positivt och visar att Janne gillar mig som spelare och vill det bästa för mig. Det är skönt att vara tillbaka i landslaget och få känna på gräset.

Privata fystränare

Martin Olsson har gjort sitt allra yttersta för att kunna säkerhetskälla en god fysisk form lagom till landslagslägret.

– Jag och brorsan (Marcus Olsson) tog in fystränare från England som vi känner sedan tidigare och de kom till Sverige och hjälpte oss.

Vad kostar det att anställa privata tränare på det viset?

– De är gamla vänner och allt handlar inte alltid om pengar, säger Olsson med ett stort leende.

Olsson är alltså alltjämt klubblös. Efter nästan femton år i engelsk fotboll kan vänsterbacken nu i lugn och ro börja överväga sina alternativ. Han verkar långt ifrån stressad över att formellt sett vara arbetslös.

Man är ju nyfiken: är allsvenskan aktuell?

– Jag stänger inga dörrar, verkligen inte. Jag tränade med Helsingborg i början av sommaren och allsvenskan är en möjlighet. Förstaalternativet är att fortsätta utomlands, men får jag något vettigt i Sverige så säger jag inte nej till det heller.

”En bra klubb med grymma supportrar”

"Något vettigt" verkar vara någon av storklubbarna i Skåne eller Stockholm.

Vad lockar med allsvenskan?

– Det är en helt annan hajp än tidigare. Det finns många duktiga spelare och jag har ett par vänner som spelar i serien.

Vilka?

– Alex Kacaniklic är en (också från Helsingborg), men även flera i HIF. Det är många som snackar bra om allsvenskan. Den är inte så dålig och allt kan hända för mig.

Försöker Kacaniklic locka dig till Bajen?

– Haha, jag vet inte. Men Kacaniklic frågar om jag är sugen på allsvenskan och säger hela tiden att "Bajen finns där". Och ja, Bajen är en bra klubb med grymma supportrar.

Olsson känner också sportchefen Jesper Jansson sedan tidigare.

– Jag pratade med honom för något år sedan, när han var i Hammarby. Han känner jag men vi får se vad som händer.

Vill du helst till Stockholm eller Skåne?

– Stockholm har flera stora klubbar. Skåne är jag uppvuxen i. Men jag tar – i så fall – klubben som visar mest intresse.

Öppnar för Malmö FF

31-åringen är fostrad i Helsingborg men i talangklubben Högaborg snarare än traktens storhet HIF. Därför menar Olsson att rivaliteten mellan Helsingborg och MFF inte skulle stoppa honom från att spela i Malmö FF.

– Jag har faktiskt aldrig spelat för HIF, utan Högaborg. Så det är nog inte så farligt om jag går till Malmö. Med det sagt: jag har inte hört något därifrån, säger Olsson och fortsätter:

– Malmö har väldigt bra spelare, en härlig arena och bra träningsplaner. Jag tränade extra med Rickard Dahan (MFF-profil) där i somras och såg hur bra allt var. Alla vet vilken storklubb MFF är och det ligger ju nära Helsingborg.

Är det inte spännande att vad som helst kan hända?

– Jo, verkligen! Men det hade varit ännu bättre om jag var helt fit som free agent. Det kommer ta lite tid innan jag når samma form. Men jag är fokuserad på att träna hårt och har rätt mentalitet.

I nuläget lägger han all kraft på landslaget. Olsson är nöjd med Janne Anderssons planer för honom och hymlar inte om hur han ser på sina EM-chanser.

– Mitt mål är EM. Till hundra procent. Det finns inget annat. Det har varit i mina tankar i ett års tid. Om jag kommer upp i min nivå så tycker jag att jag ska vara med i EM-truppen. Jag har visat tillräckligt i startmatcher och under inhopp med landslaget att jag ska vara med i EM-truppen. Jag är tillräckligt bra.

Publicerad: